Zweedse AVG boete voor Spotify

Spotify krijgt een (Zweedse) AVG-boete van vijf miljoen euro omdat het niet heeft voldaan aan het inzagerecht. Dat is de conclusie van de Zweedse toezichthouder na een klacht van de bekende privacyactivist Max Schrems.
Het gaat om een overtreding van artikel 15 dat het inzagerecht regelt. Consumenten kunnen daarmee nagaan welke gegevens het bedrijf over hen heeft. Ook overtreedt Spotify artikel 12, dat voorschrijft op welke manier dat inzagerecht moet worden uitgevoerd.
Schrems vroeg zijn eigen gegevens op bij meerdere streamingdiensten en kreeg van Spotify geen antwoord. Daarop stapte zijn organisatie noyb naar de Zweedse toezichthouder.
De toezichtouder heeft ook gereageerd op een handhavingsverzoek van Nederlander. Rejo Zenger van Bits of Freedom. De gegevens die Rejo Zenger in 2017 opvroeg bij Spotify waren in eerste instantie niet opmerkelijk, zoals zijn geboortedatum en e-mailadres. Maar Spotify weet natuurlijk veel meer van je, aldus Zenger. ‘Spotify houdt van alles bij, natuurlijk alle liedjes en podcasts die je luistert. En je kunt er verrassend veel uit afleiden. Zo kan Spotify zien dat ik een dochter heb en in welke merk auto ik rijd, door Bluetooth informatie.’
Europese inwoners hebben sinds de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming het recht om te weten wat voor gegevens bedrijven over hen verzamelen en om deze te laten verwijderen, zegt Zenger.
Bits of Freedom heeft een website ontwikkeld waarmee burgers eenvoudig inzageverzoeken bij organisaties zoals Spotify, maar ook de Belastingdienst kunnen doen: ikwilinzage.nl.

Lees hier het bericht