Zeven vaardigheden die elke werknemer in tijden van generatieve AI nodig heeft

Het feit dat AI-tools werk van mensen gaan overnemen betekent ook dat mensen zelf zich op andere aspecten gaan richten en nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen, zowel om goed met AI te kunnen werken als om zich te richten op wat AI niet kan.

Vorige week schreef ik over de algemene ontwikkelingen rondom generatieve AI en een aantal uitdagingen die die technologie met zich meebrengt. Als een van de uitdagingen noemde ik de veranderende manier van het werven van personeel in de toekomst. De opkomst van AI gaat gepaard met een nieuwe mindset en vaardigheden die medewerkers moeten beheersen. Zo wordt er meer waarde gehecht aan soft skills en het vermogen om zich aan te passen en te innoveren wordt essentieel. Werkzaamheden die gericht zijn op productie en herhaling zullen afnemen.
Verschillende organisaties zijn al met dat onderwerp bezig. Uitzendbureau Randstad heeft een algemene informatiepagina opgezet die een goed overzicht geeft van de vaardigheden voor 2025 en marketingbureau Goldfizh publiceerde er een AI whitepaper over. Op de zeven daar genoemde vaardigheden ga ik hier in wat meer detail in.
Tech-savvy
Het gaat hierbij om het goed en eenvoudig gebruiken van nieuwe tools en software met het oog op hoe nieuwe technologieën functioneren en in welke richting ze ze zich bewegen. Hebben (nieuwe) medewerkers interesse in de nieuwste software, werkmethoden en AI-tools? Hoe kunnen deze nieuwe technologieën en hulpmiddelen worden geïntegreerd in de dagelijkse werkzaamheden en kan men ze op een goede manier toepassen? Indeed geeft in dit artikel een paar nuttige tips om tech-savvy te worden en bedrijven zoals Bosser & Knossen bieden eveneens trainingsprogramma’s rond dit onderwerp aan.
Soft skills
In ons digitale tijdperk zijn eigenschappen zoals klantgerichtheid, emotionele intelligentie en communicatieve vaardigheden van onschatbare waarde. Dit is het gebied waarop wij als mensen een grote voorsprong hebben op AI-robots. Een artikel van Techradar geeft aan dat vandaag de dag de volgende soft skills een steeds grotere rol krijgen: nieuwsgierigheid, communicatieve vaardigheden, kritisch denken, creativiteit, samenwerken en de motivatie voor levenslang leren.
Strategisch denken
Doordat het ‘eenvoudige’ werk door middel van gereedschap kan worden uitgevoerd, is het belangrijk om het grote geheel in gedachten te houden en ons blikveld te verbreden. Wat zijn punten waardoor medewerkers gemotiveerd worden om harder te werken? Hier komt ook wederom het begrip thought leadership om te hoek kijken, iets dat ik in mijn vorige blog al aanhaalde. Online leerplatformen zoals GoodHabitz bieden verdiepende cursussen aan om een toekomstbestendig strateeg te worden.
Kritisch redeneren
AI heeft veel potentie, maar het controleren van feiten en het gebruik van de meest geschikte bronnen schiet hierbij nog tekort. Soms kloppen ook gegevens gewoon niet. Dat vraagt om voorzichtigheid in de snel veranderende wereld van AI. Daarom wordt het juist steeds belangrijker om als content- en mediamaker analytisch en kritisch te zijn.
Is de informatie die wordt gegenereerd door een AI-tool betrouwbaar of niet? Het is verkeerd om simpelweg volledig te vertrouwen op de algoritmes van AI. LexisNexis geeft handige tips voor een goede selectie en het controleren van bronnen. Aansluitend hierop is de AI-cursus voor de creatieve industrie een handige leerbron om kritisch nieuwe media uitingen te beoordelen.
Creativiteit
AI maakt gebruik van bestaande content om nieuwe content te genereren. Het is gebaseerd op het principe van input en output en daarom niet in staat om originele inhoud te produceren. Dat is nog iets wat weggelegd is voor de mens. Om als bedrijf op te vallen moet er voortdurend geïnnoveerd worden en blijft creativiteit van essentieel belang. Op zoek naar bronnen voor creativiteit? Deze TED talks kunnen helpen het vuur van creativiteit aan te wakkeren.
Flexibiliteit
Doordat ‘alles’ straks digitaal is en AI hier een cruciale rol in gaat spelen, is het vermogen om mee te gaan met veranderingen essentieel om de concurrentie voor te blijven. Zo zullen mensen moeten laten zien een AI-tool eenvoudig te kunnen beheren en zich altijd bij kunnen scholen waar nodig. Waar marketeers nu bijvoorbeeld veel bezig zijn met het maken en organsieren van campagnes, zo zijn ze straks voornamelijk bezig met het bedenken van een creatieve insteek van de campagne. Dit zal ook terugkomen bij andere bedrijfsprocessen.
Prompting
Prompts schrijven (of prompting) is de manier waarop we met AI communiceren: het formuleren van opdrachten voor een AI-tool. Het is belangrijk om duidelijk en specifiek te zijn in de verzoeken, zodat de tool beter kan begrijpen wat men wil weten. Op het internet is daaroverveel informatie beschikbaar. De vraag is echter hoe je zoekaanvragen zo stuurt dat je als respons de beste kwaliteit output terugkrijgt. Hier komt de prompt engineer in het spel en juist daarom is dat tegenwoordig een gevraagde functie bij veel bedrijven, zoals ook Randstad Verenigde Staen bevestigt.

Om zelf aan de slag te gaan met het creëren van de perfecte prompt zijn er een aantal handige stappen:

Geef de bot een duidelijke rol – “Je bent vandaag een contentexpert”
Wees zo specifiek mogelijk – “Je moet een socialmediacampagneplan maken”
Geef contextuele informatie – “De campagne is voor een grote milieuorganisatie en gaat over klimaatverandering. Doel is nieuwe donateurs te werven die nog niet eerder in aanraking zijn geweest met de organisatie”
Gebruik voorbeelden om te verduidelijken wat je bedoelt – “Werk het plan uit in een see-think-do-care-model”

Het is belangrijk om ook hier te onthouden dat oefening kunst baart. Daarom is het juist handig om prompt-aanvragen bij te werken totdat je het beste antwoord krijgt. Wired geeft nog meer tips voor het opzetten van goede prompts.
Over de auteur: Alexander Lamprecht is Lecturer Digital Media bij de Hogeschool Amsterdam / Amsterdam University of Applied Sciences.
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social media: LinkedIn, Twitter en Facebook.

Lees hier het bericht