Zelfhelende software komt eraan

De Amerikaanse overheidsinstantie voor experimentele soft- en hardware DARPA schrijft een wedstrijd uit om ‘zelfhelende’ software te ontwikkelen.
Het doel is om software te ontwikkelen die zelf kan speuren naar gaten in bestaande software en IT-systemen en die gaten ook proactief repareert. Winnaars van de competitie maken kans op 18,5 miljoen dollar prijzengeld.
De AIxCC-wedstrijd werd vorige week aangekondigd op het gerenommeerde hackersevent Black Hat USA. De winnaars worden ook op dat event bekendgemaakt, tijdens de editie van 2025.
Er zijn twee routes om deel te nemen aan de uitdaging: als bedrijf en als niet-commercieel team.
De Open Source Security Foundation (OpenSSF) begeleidt de teams.
Software wordt steeds slimmer en autonomer door de opkomst van machinelearning. De techniek waarnaar wordt verwezen met ‘generatieve AI’ kan, bijvoorbeeld, door interpretatie van bestaande teksten suggesties doen over nieuwe softwarecode.
DARPA organiseert om de zoveel jaar wedstrijden met geldprijzen om innovatie te stimuleren en het leger aan nieuwe technologie te helpen, bijvoorbeeld om de prille ontwikkelfase van slimme robots en zelfrijzende auto’s aan te jagen.
*) Foto door Tom S, op Unsplash

Lees hier het bericht