Zalando tegen Europa: ‘Help, we zijn geen gigant’

Zalando valt vanaf 25 augustus onder verzwaard toezicht van de Europese Unie, want: een hele grote marktpartij, maar de Duitsers willen af van dat label.
Eind augustus gaat de Digital Services Act in. Binnen die nieuwe regelset krijgen de allergrootste online bedrijven extra regels opgelegd. Adel verplicht, aldus Europa. Wie groot is, moet groot handhaven.
Eurocommissaris Thierry Breton maakte onlangs bekend welke negentien techbedrijven onder dat extra zware regime zullen vallen. Dat zijn zoekmachines, socialmediabedrijven en een aantal e-commercepartijen. Daaronder dus ook Zalando, het enige Europese bedrijf op de lijst.
In een interview met Politico zegt CEO Robert Gentz dat hij dat EU-label gaat aanvechten. De Duitser heeft vandaag een afspraak met Breton om uit te leggen waarom Zalando geen heel erg groot platform is. Kort gezegd: het platform heeft niet 45 miljoen of meer maandelijkse gebruikers, maar ‘slechts’ 31 miljoen die het aanbod van Zalando en de aangesloten externe verkopers bekijken.
De strengere DSA-regels waaraan de negentien techreuzen moeten voldoen, hebben vooral te maken met verantwoordelijkheid over de content op hun platformen. Zo mag er geen reclame worden verspreid op grond van variabelen als geloof en politiek, moeten AI-gemanipuleerde beelden als zodanig worden gelabeld en moeten ze razendsnel vervalste items van hun sites verwijderen. Kort samengevat: de partijen zijn verantwoordelijk voor schadelijke content en moeten dat verwijderen.
De betreffende techbedrijven moeten zelf systemen ontwikkelen om aan de Digital Services Act te voldoen. Externe partijen gaan die processen controleren. Bij vermoeden van overtreding kan de Europese Commissie onderzoeken instellen en boetes uitdelen tot maximaal zes procent van de mondiale jaaromzet.

With great scale comes great responsibility
Extra #DSA obligations as of 25 August for:
AliExpressAmazon StoreAppStoreBingBookingFacebookGoogle MapsGoogle PlayGoogle SearchGoogle ShoppingInstagramLinkedInPinterestSnapchatTikTokTwitterWikipediaYouTubeZalando pic.twitter.com/CVmDuzkKe9
— Thierry Breton (@ThierryBreton) April 25, 2023

Foto: Websummit (cc)

Lees hier het bericht