‘YouTube-adverteerders jaren misleid’

Adverteerders hebben jaren betaald voor videocommercials op YouTube die nooit iemand heeft gezien. Ze stonden buiten beeld, maar werden wel als ‘vertoond’ opgegeven. Het Ministerie van Defensie en Gazelle zijn twee van de gedupeerden.
Het ziet ernaar uit dat Google een aanzienlijk bedrag zal moeten reserveren om de geleden schade te compenseren.
Onderzoek van Analytics laat zien, dat de ‘Sla Over’-knop bij YouTube-video’s zeker drie jaar op honderdduizenden sites is genegeerd. Hij was namelijk niet te zien. Videocommercials speelden buiten beeld en het geluid stond uit. Gebruikers merkten überhaupt niet op dat er reclame was, maar de adverteerders betaalden er wel voor.
Het systeem achter de ‘Sla Over’-knop heet TrueView. Het is een soort garantie van Google dat een adverteerder enkel betaalt voor een commercial als deze daadwerkelijk wordt bekeken. De Skip-knop verschijnt na vijf seconden en is optioneel.
Volgens Googles eigen gebruiksvoorwaarden moeten spelende videocommercials zichtbaar en hoorbaar zijn. Analytics crawlde honderdduizenden sites en apps met YouTube-video’s en zag dat Googel zijn eigen voorwaarden schendt. Niet enkel met de Skip-knop, maar ook dat tot vijf commercial achter elkaar af te spelen zonder dat er een normale video tussen zat.
Adalytics noemt het Nederlandse Ministerie van Defensie als een van de partijen die wel eens te veel kan hebben betaald. Commercials voor de campagne ‘Werken bij Defensie’ kwamen voor in het corpus ‘muted, auto-playing, mis-declared TrueView skippable in-stream inventory’. Het Europees Parlement en fietsenfabrikant Gazelle zijn twee andere adverteerders die hun media-inkoper op auditjacht moeten sturen.
Google verwerpt in een geschreven reactie de claim van lage zichtbaarheid. “De inventory op onze partnernetwerk ligt boven de negentig procent.”
Foto: (cc)

Lees hier het bericht