Worldcoin van Sam Altman roept tal van vragen op

Het spraakmakende project Worldcoin van OpenAI oprichter Sam Altman is deze week officieel gelanceerd, maar nog niet in Nederland. Wie over de nieuwe wereldmunt  wil beschikken moet naar Parijs of Berlijn.

Het begint er al mee dat niet helemaal helder is wat het project inhoudt. Enerzijds is Worldcoin, zoals de naam al aangeeft, een digitale munt (WDL) die via beurzen gewoon verhandelbaar is, zoals bij Binance. Anderzijds is het een soort digitaal paspoort waarmee je in het digitale domein kunt bewijzen dat je een mens van vlees en bloed bent.
Met de Worldcoin wil Altman een universeel basisinkomen mogelijk maken, kennelijk vanuit het idee dat de waarde van die munt op den duur zal stijgen.
Worldcoin werd geïntroduceerd met een startprijs van 1,70 dollar, maar sprong al snel naar een piek van 3,58 dollar. Inmiddels is de waarde alweer gedaald.
De Worldcoin kun je niet zomaar kopen. Weliswaar maakt de munt gebruik van de zogenoemde Polygon-blockchain, bekend van Ethereum, maar je moet hem bewaren in een Worldcoin app die eerst geactiveerd moet worden door je iris te laten scannen in één van de 35 steden in deelnemende landen. In Duitsland is dat Berlijn, in Frankrijk Parijs en in Spanje zijn er scan-locaties in en om Barcelona en Madrid. Het apparaatje waarmee dat gebeurt heet de Orb.

Geïdentificeerde gebruikers krijgen munten ter waarde van zo’n 50 dollar.
De bèta van Worldcoin werd eerder dit jaar gelanceerd en heeft al 2 miljoen gebruikers aangetrokken. In eerste instantie zal de munt in een oplage van 10 miljard in omloop worden gebracht. Nu gaat het om 145 miljoen stuks die grotendeels in handen zijn van de initiatienemers.
Altman weet zelf ook nog niet of het project kans van slagen heeft. De verplichte irisscan zal velen een stap te  ver vinden, ook omdat niet duidelijk is hoe deze informatie wordt gebruikt. In de VS mag de Worldcoin vanwege wetgeving niet worden gelanceerd. De Britse privacywaakhond heeft een onderzoek aangekondigd.
Er zijn ook al diverse critici opgestaan. Zo verklaarde privacyvoorvechter en klokkenluider Edward Snowden op Twitter dat het menselijk lichaam geen ponskaart is. Gebruik zelfs helemáál geen biometrische data, is zijn boodschap.
Ethereum oprichter Vitalik Buterin uitte ook al zijn bezorgdheid over mogelijk misbruik van het systeem in een blogpost. Worldcoin is ook onder vuur komen te liggen omdat het zichzelf zwaar promoot in de ontwikkelingslanden: ongeveer 30 procent van zijn Orb-geverifieerde gebruikers bevindt zich in elk van Azië en Afrika.
In oktober 2021 werd geld opgehaald voor het project, en een van de investeerder was Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter en CEO van cryptobeurs FTX, die failliet is. De medeoprichter van het failliete hedgefonds Three Arrows Capital, Kyle Davies had ook geld in het project gestopt.
Waar het project sterk aan doet denken is de wereldmunt die Meta in 2019 had willen lanceren onder de noemer Libra. Doch ondanks het feit dat er een onafhankelijke organisatie voor werd opgetuigd, met als standplaats Zwitserland, stuitten de plannen op enorm veel weerstand, met als gevolg dat het project werd gestopt.
Op de foto de oprichters Alex Blania (links) en Sam Altman (rechts)
 

Lees hier het bericht