‘Winstmarge digitale bureaus Nederland stevig onder druk’

De hoge inflatie raakt ook digitale bureaus, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van branchevereniging Dutch Digital Agencies. De branche verwacht 2022 af te sluiten met een gemiddelde omzetgroei van 4,8 procent, tot 879 miljoen euro, een flinke daling ten opzichte van 2021 (14,9 procent).
De sterk gestegen prijzen in combinatie met betrekkelijk lage omzetgroei leiden tot druk op de winstmarges. Dutch Digital Agencies (DDA) heeft zijn leden ondervraagd en komt tot de slotsom dat de winstmarge dit jaar rond de twaalf procent zal liggen. “Dit is nog niet in lijn met de benchmark voor een gezonde marge: twintig procent”, stelt de organisatie in een persbericht.
Om die hogere winstmarge te kunnen realiseren klinkt alvast een advies: “een flinke tariefverhoging is noodzakelijk”. Of en in welke mate dat gebeurt hangt uiteindelijk af van de bereidheid van klanten om dat te willen betalen.
Het zijn met name de personeelskosten die drukken op de winst. DDA licht toe: “Veel leden gaan inflatiecorrectie toepassen op de salarissen. Meer dan driekwart van de digitale bureaus geeft aan in januari 2023 de salarissen te verhogen met gemiddeld 5,62 procent. De concurrerende salarissen aan klantzijde evenaren zij hiermee nog altijd niet. Dus om medewerkers te behouden in tijden van hoge inflatie, is het van groot belang hen hiervoor te compenseren.”
Gemiddeld kondigen klanten een prijsstijging van 7,6 procent aan. De DDA raadt zijn leden aan uurtarieven met tenminste tien procent te verhogen.
Op de foto: DDA-voorzitter Mark Landman

Lees hier het bericht