‘Webwinkels goochelen met adviesprijzen’

Consumenten worden door webwinkels nog steeds op het verkeerde been gezet bij aanbiedingen. Ondanks strengere wetgeving die misleiding moet tegengaan. Dat zegt de Consumentenbond.
Sinds 1 januari 2023 gelden strengere regels voor aanbiedingen. Bij een van-voor korting moet de van-prijs de laagste prijs zijn die de verkoper 30 dagen voorafgaand aan de aanbieding heeft gebruikt. De prijs kort voor een aanbieding even verhogen en vervolgens weer verlagen, kan zo niet meer. De wet geldt echter niet voor adviesprijzen. En juist die worden veelvuldig ingezet om het voordeel groter te laten lijken.
De Consumentenbond hield drie maanden lang de prijzen bij van 100 grote webwinkels en 20 drogisterijen en supermarkten. Hoewel er minder nepaanbiedingen zijn, zagen onderzoekers veel advertenties met doorgestreepte adviesprijzen. Zo adverteren wasmiddelenproducenten Henkel (Witte Reus en Fleuril) en Unilever (Robijn, Dove, Sun) met kortingen op Bol.com tot 70%. Daarbij ‘vergeten’ ze te melden dat de kortingen gerelateerd zijn aan extreem hoge adviesprijzen, die zij zelf bepalen, en nooit gerekend worden.
Coolblue laat een aanbieding voor een Samsung tv (van 699 voor 649 euro) mooier lijken door er een doorgestreepte adviesprijs van 799 euro erbij te zetten. En Kruidvat adverteerde met de airco Nedis 7000 BTU: adviesprijs 374,99, nu voor 189,99 euro. Maar op de site van de aircofabrikant stond als adviesprijs 179,99 euro. Volgens Kruidvat betrof het prijsfouten van de fabrikant, die naderhand zijn gecorrigeerd.
In 2024 wordt de wet geëvalueerd. De Consumentenbond pleit voor aanscherping van de wet en een einde aan het adverteren met adviesprijzen en ‘elders’ prijzen.

Lees hier het bericht