VS overheid eist afsplitsing Google DSP, DFP, AdX

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en acht staten dienen een klacht in tegen Google vanwege machtsmisbruik op de reclamemarkt. Kleinere rivalen krijgen geen kans zich te ontwikkelen en raken gesmoord.
“Googles uitsluitende, anti-concurrerende houding heeft de adtechindustrie aanzienlijk verzwakt zo niet vernietigd”, stelt het ministerie. De overheid begint een rechtszaak tegen de zoek- en reclamegigant.
Google werpt de beschuldiging ver van zich en stelt: “We zijn een van honderden marktpartijen en het is zonneklaar dat er alleen maar meer concurrentie komt.” Daarbij wijst de juridische afdeling op Microsofts overname van Xandr, de miljarden die Amazon verdient met retailmedia, Apples reclame-activiteiten en natuurlijk die van publiekslieveling TikTok.
In de VS hebben Google en Facebook qua bestedingen samen bijna de helft van de reclamemarkt in handen. De aanklacht richt zich echter op het systeem daarachter.
De drie belangrijkste punten waar de federale overheid en de staten zich op richten zijn de volgende. Google is met afstand hoofdleverancier van technologie die 1) reclameruimte beschikbaar maakt aan adverteerders, 2) waarmee advertenties die reclameruimte inkopen en 3) de marktplaats waar deze vraag en aanbod bij elkaar komen. De optelsom hiervan maakt de marktpositie te groot.
De acht staten die zich in de federale zaak voegen zijn: Connecticut, Californië, Colorado, New Jersey, New York, Rhode Island, Tennessee en Virginia.
Justitie wil een rechtszaak voor een jury en eist: “Op zijn minst het afstoten van de Google Ad Manager-suite, inclusief zowel Googles publisher adserver, DFP en Googles ad exchange AdX, samen met elke extra maatregel die de anticompetitieve schade teniet geneest.”
Foto: Jeff Vincent (cc)

Lees hier het bericht