‘VodafoneZiggo wil rechten Nederlands voetbal’

VodafoneZiggo polst diverse Nederlandse voetbalclubs om de uitzendrechten van de Eredivisie in Nederlandse handen te houden. Dat onthulde sportmarketeer Chris Woerts in het WK-voetbalprogramma De Oranjewinter op SBS 6. “Ze hebben een belronde gedaan en gezegd: wij willen de rol van ESPN overnemen en vanaf 2025 alle wedstrijden van de Eredivisie hebben, inclusief de samenvattingen.”
Op dit moment zijn de uitzendrechten in handen van ESPN van Disney. Deze zender ontleent zijn bestaansrecht grotendeels aan de Nederlandse voetbalrechten. Als ESPN de rechten verliest, is het ‘einde verhaal’, zoals de tafelfgasten van De Oranjewinter aangaven. De rechten worden vermoedelijk volgend jaar opnieuw aangeboden.
Volgens Woerts wil VodafoneZiggo met deze rechten zien te voorkomen dat klanten overstappen. “Een klant behouden is goedkoper dan hem werven.” Woerts spreekt over een bedrag van 150 tot 200 miljoen euro per jaar. Dat zal deels moeten worden terugverdiend via sublicenties aan andere zenders.
De marketeer verwacht dat ook Apple (Apple TV+), Amazon (Prime Video) en Netflix een serieus bod op de uitzendrechten gaan doen.  Koerts bezweert dat hij zelf niet is betrokken bij de onderhandelingen.
VodafoneZiggo kocht onlangs ook de exclusieve uitzendrechten van alle Europese voetbalcompetities, zoals de Champions League, Europa League en Conference League voor een periode van minimaal drie jaar.
De komende maanden werkt Ziggo Sport de programmering verder uit. Alle voetbalwedstrijden van de deelnemende Nederlandse clubs zijn voor iedereen in Nederland in ieder geval gratis te streamen via de Ziggo GO-app. Ziggo-klanten kunnen de belangrijkste wedstrijden bovendien ook zien op kanaal 14. Hoeveel Ziggo Sport betaalt voor de rechten is niet bekend gemaakt.
 

Lees hier het bericht