Versus slimme alarmsystemen: Ring Alarm & Ajax

Een slim alarmsysteem is een beveiligingssysteem dat verbonden is met het internet en autonoom acties kan uitvoeren. Te denken valt aan een melding in een app, zodra een bewegingssensor iets waarneemt. Of rechtstreeks contact met een meldcentrale die een bewakingsdienst kan langs sturen. De mogelijkheden worden soms beperkt door de veiligheid van het systeem zelf.
Integratie
De achtergrond van de twee geteste systemen is verschillende. Ajax is van oorsprong een beveiligingsbedrijf, wat zich sinds 2011 heeft gespecialiseerd in draadloze en bedrade systemen. Ring Alarm kan worden toegevoegd aan bestaand Ring-systeem van camera’s en videodeurbellen, maar ook prima als standalone worden gebruikt. Natuurlijk is de integratie van deze twee een inkopper en drukt het de kosten als je al wat Ring-producten gebruikt. Ajax-integratie gaat wel een stuk verder met het aanzetten van terreinverlichting, afsluiten van bepaalde stroompunten en vergrendelen van deuren en rolluiken.
Winnaar: Ajax
Installatie
De installatie is in beide gevallen prima zelf te doen. Je installeert een app, detecteert de basis-hub en voegt via korte handleidingen losse accessoires toe. Toch is het aan te raden om een gecertificeerd beveiligingsbedrijf in te schakelen als je het goed wilt aanpakken. Het plaatsen van sensoren en alleen al de hoeveelheid ervan, is iets wat ik achteraf gezien volgens de expert slimmer had kunnen aanpakken en zelfs met minder accessoires. Kijken we puur naar het installatieproces, dan verliep deze van Ajax probleemloos en hadden we bij Ring nog weleens connectieprobleempjes.
Winnaar: Ajax
Gradatie
Er is een certificering voor alarmsystemen genaamd NEN-EN 50131. Het gaat hier dan om de betrouwbaarheid en het vermogen inbrekers (met verschil in kennis en gebruikte apparatuur) tegen te houden. Er zijn vier gradaties, waarbij drie en vier alleen voor bedrade systemen geldt. Ajax voldoet aan gradatie twee: inbrekers met speciale apparatuur en geschikt voor woning en kantoor. Wil je een borgcertificaat voor de verzekering, zul je het systeem moeten laten plaatsen door een erkend bedrijf. Ring heeft geen gradatie en is ook niet te gebruiken voor een borgcertificaat. Daarnaast heeft het bedrijf de afgelopen jaren herhaaldelijk met beveligingslekken te maken gehad.
Winnaar: Ajax
Accessoires
Beide systemen werken met een hub die draadloos connectie maakt met alle sensoren. Ring gebruikt hiervoor de bekende Z-wave standaard, wat tevens betekent dat producten die deze technologie ondersteunen (zoals rookmelders en slimme sloten) ook kunnen worden toegevoegd. Het aantal accessoires van Ring zelf is namelijk beperkt tot camera’s en sensoren. De techniek van Ajax, Jewel en Wings (voor video-overdracht), is geavanceerder, maar wel gesloten. Er zijn echter veel meer accessoires beschikbaar, van rookmelder, overstromingmelder, sirenes, stroomschakelaar tot verschillende stroomoplossingen.
Winnaar: Ajax
Conclusie
Het komt niet vaak voor dat pas na een test een winnaar zo duidelijk naar voren komt. Op papier leek Ring Alarm een slimme toevoeging aan een bestaand systeem. Het is echter ook niet meer dan dat, een mooie toevoeging aan een huidig ring-systeem voor een redelijke prijs. Voor een echt betrouwbare en slimme beveiligingsoplossing lijkt Ajax een uniek systeem te hebben waar mening (klein) kantoor of woning professioneel kan worden bewaakt. [SvdH]
Specificaties

Ring Alarm
Slimme Assistent: Alexa
Melding: App, email
Backupbatterij: 24 uur
Max aantal apparaten: 100
Max aantal zones: 100
Connectie: Wifi, ethernet, mobiel 4G
Kleur: wit
Prijs basisset: vanaf 179 euro
Kosten per maand: 10 euro
Opvolging: telefonisch
Site: nl-nl.ring.com
Ajax Jeweller
Melding: App, SMS, telefoon
Backupbatterij: 16 uur
Max aantal apparaten: 100
Max aantal zones: 50
Connectie: Wifi, ethernet, mobiel 2G/4G
Kleur: wit, zwart
Prijs basisset: vanaf 449 euro
Kosten per maand: geen
Opvolging: meldkamer
Site: ajax.systems/nl/
* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#190).

Lees hier het bericht