Verplichte interoperabiliteit WhatsApp stelt niet veel voor

Meta werkt naar verluidt aan de verplichte interoperabiliteit voor WhatsApp. Als ‘poortwachter’ moet WhatsApp van Europa toegang bieden tot andere diensten.
Een WhatsApp-gebruiker moet bijvoorbeeld berichten kunnen uitwisselen met een Facebook Messenger-gebruiker.
Dit is een vereiste van de nieuwe Digital Markets Act (DMA) van de Europese Commissie. De wet is alleen van toepassing op dominante berichtenapps oftewel apps met ten minste 45 miljoen gebruikers. Daar lijkt Apples iMessage vooralsnog buiten te vallen.
Toch is het maar zeer de vraag of gebruikers er veel van gaan merken. De markt voor berichtendiensten wordt immers volledig gedomineerd door Meta die Facebook Messenger of Instagram makkelijk aan WhatsApp kan koppelen.
Doch de kans dat je binnenkort vanuit WhatsApp kunt chatten met pakweg gebruikers van Telegram of Signal is niet zo groot. De interoperabiliteit is weliswaar verplicht, maar kan niet worden afgedwongen. Als Apple zijn iMessage dienst niet wil koppelen aan WhatsApp is dat de keuze van Apple.
En zo simpel is het niet om chatdiensten aan met elkaar te verbinden, zeker niet als zij volledig end-to-end versleuteld zijn.
Het is wel denkbaar dat zakelijke apps makkelijker kunnen worden gekoppeld aan WhatsApp, maar er bestaat al een officieel WhatsApp Business API die dergelijke mogelijkheden biedt.
Waar dit enigszins aan doet denken is de interoperabiliteit tussen MSN Messenger en Yahoo Messenger die in 2005 een samenwerking aankondigden, ook dat kwam maar in beperkte mate van de grond. Beide diensten zijn al enige tijd terug opgeheven omdat ze te lang hebben gewacht met de overstap naar mobiel.

Lees hier het bericht