Vele tientallen Brabantse distributiecentra zijn in Luxemburgse handen

Vele tientallen Brabantse distributiecentra zijn in Luxemburgse handen, eigenaren kunnen zo gemakkelijker belasting ontwijken. Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN DeStem.
In totaal, blijkt uit het onderzoek, hebben Luxemburgse bedrijven maar liefst 1.587.853 vierkante meter aan Brabantse distributiecentra in bezit. Dat staat gelijk aan 318 voetbalvelden. Met de koop van al die ruimte was in totaal 662 miljoen euro gemoeid. Bij dat laatste bedrag moet wel worden aangetekend dat ook ander vastgoed dat samen met de distributiecentra werd aangekocht (zoals kantoorruimte), is meegeteld.
Onder meer is het dc van Beter Bed in Luxemburgse handen. De huidige eigenaar, Juliet Oss B, brengt een deel van de huurpenningen uit Uden via een paar tussenstappen naar aandeelhouders in plaatsen als Bermuda, de Kaaimaneilanden en de Verenigde Staten. De Luxemburgse zaak betaalt rente over een interne bedrijfslening, waardoor de winst in het hertogdom in totaal 1,5 miljoen euro lager uitvalt.
Brabantse bestuurders zien vandaag de dag nadelen: de blokkendozen vreten ruimte, zijn bepaald geen architectonische hoogstandjes en zorgen voor veel vrachtverkeer.
Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft al laten weten een eind te willen maken aan ‘de verdozing’ van de provincie. Een deel van Moerdijk hoort overigens tot de gebieden waar grootschalige logistiek wél mogelijk moet blijven. Het industrieterrein ligt dan ook behoorlijk afgelegen; de overlast lijkt mee te vallen.

Lees hier het bericht