Veiling 5G frequenties moet minimaal 176,1 miljoen opbrengen

De landelijke veiling van frequenties voor snelle mobiele communicatie zoals de 5G-technologie moet minimaal 176,1 miljoen euro opbrengen. Na de veiling in het najaar van 2023 kunnen tenminste drie telecompartijen via de zogenoemde 3,5 Gigahertz-band diensten aanbieden aan consumenten en bedrijven.
De extra ruimte (300 Megahertz) om overal in Nederland landelijke mobiele communicatie zoals 5G aan te bieden, kan vanaf 1 december dit jaar in gebruik worden genomen. Ook blijft in deze 3,5 GHz-band 2×50 Megahertz (van de totale 400) beschikbaar voor lokale draadloze toepassingen van bedrijven en organisaties zoals in de Rotterdamse haven.
Satellietonderneming Inmarsat kan in deze band tijdelijk nog beschikken over beperkte ruimte (80 Megahertz) om zijn activiteiten voort te kunnen zetten, totdat een nieuwe locatie in Griekenland operationeel is (streven is per 1 januari 2024).
De vergunningen worden verdeeld in een meerrondenveiling. Deelnemers bieden bij oplopende prijzen op het aantal vergunningen dat zij willen verwerven net zo lang als vraag en aanbod precies gelijk zijn. Na afloop worden de winnende partijen bekend gemaakt en zal de minister het gehele biedproces openbaar maken.
Bij de eerdere veiling in 2020 heeft het kabinet al hoogwaardige mobiele dekking vastgelegd met een dekkingseis op 98 procent van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente. Ook gelden daarin normen voor de minimale snelheid op de uiterste randen van een mobiel netwerk. Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid op gemiddeld meer dan 100 Mbps (Megabit per seconde) waardoor consumenten en bedrijven ongestoord kunnen werken en surfen.

Lees hier het bericht