Veel kindermisbruik aangetroffen op Mastodon

Amerikaanse wetenschappers hebben in twee dagen tijd meer dan 600 afbeeldingen aangetroffen van kindermisbruik van kinderen op Mastodon. Ze stellen de gedecentraliseerde aanpak van de Twitter-kloon ter discussie.
Het duurde naar verluidt slechts vijf minuten voordat de onderzoekers van het Stanford Internet Observatory de eerste strafbare feiten vonden. Daarnaast werden in totaal 2000 gebruikte hashtags met CSAM (Child Sexual Abuse Material) of ander verdacht materiaal aangetroffen. Naast PhotoDNA, dat mede is ontwikkeld door onder andere Microsoft, is er ook gebruik gemaakt van de SafeSearch API van Google.
1217 berichten met de genoemde hashtags bevatten alleen tekst, maar die leidde vaak naar andere pagina’s waar de strafbare feiten werden begaan.
Mastodon is geen gecentraliseerd platform zoals Twitter. Iedereen kan een eigen server optuigen en is zelf verantwoordelijk voor het modereren van de content. De meesten doen dat in hun vrije tijd. De onderzoekers stellen daarom voor dat netwerken zoals Mastodon over tools zoals PhotoDNA moeten beschikken.

Lees hier het bericht