Vandebron claimt eerste groene dynamisch energiecontract

Vandebron lanceert naar eigen zeggen het eerste groene dynamisch energiecontract, met actuele prijzen die per uur variëren. Deze nieuwe contractvorm geeft gebruikers inzicht in hoeveel groene stroom er op specifieke momenten opgewekt wordt. Klanten kunnen bijvoorbeeld extra voordelig wassen of stofzuigen als de wind waait of de zon schijnt.
De eerste geïnteresseerden kunnen zich vanaf nu aanmelden voor de pilot via een wachtlijst. In de loop van mei worden de eerste wachtenden overgezet op het dynamisch contract. Ook niet-klanten van Vandebron kunnen, naast de opties van het variabele- of vaste contract, kiezen voor deze primeur.
Met deze pilot tackelt Vandebron één van de grootste uitdagingen van de energietransitie: de mismatch tussen het gebruik en de productie van groene stroom. Er wordt op piekmomenten, in de ochtend en avond, nog te veel stroom gebruikt op momenten dat de zon niet schijnt of het niet waait. Dit houdt de afhankelijkheid van fossiele energie in stand.
Klanten met dit nieuwe contract krijgen inzicht in de energietarieven op de ‘day-ahead markt’. Tussen 13.00 en 15.00 uur op de dag ervoor kunnen klanten zien wat de stroom- en gasprijzen voor de dag erna zijn. Als het aanbod hoog is en er veel groene en dus goedkope stroom beschikbaar is, kunnen ze er bijvoorbeeld voor kiezen om hun auto op te laden.
Klanten betalen maandelijks een vast bedrag aan Vandebron. Verder betalen zij de prijs van energie zoals die op de markt; met actuele prijzen die per uur variëren. Deze prijs is inclusief een kostendekkende inkoopvergoeding, zonder risico-opslagen die gebruikelijk zijn bij traditionele contractvormen voor energie.

Lees hier het bericht