Elon Musk heeft donderdag de mogelijkheid geopperd dat het sociale mediaplatform failliet gaat als er niet snel verdiensten komen. Musk gaf die waarschuwing te midden van vertrekkende leidinggevenden en adverteerders.
Yoel Roth, die haatzaaiende taal, desinformatie en spam bij Twitter moest bestrijden, heeft donderdag ontslag genomen. Ook andere managers op het gebied van privacy, veiligheid en naleving van regelgeving zouden hun baan hebben opgezegd. Het zou gaan om het vertrek van Damien Kieran, chief privacy officer van Twitter, Marianne Fogarty, chief compliance officer en Lea Kissner chief information security officer. Zij vreesden miljardenboetes van de Amerikaanse marktwaakhond, aangezien Musk de grenzen opzoekt.
Musk zei gisteren dat Twitter de komende maanden ‘veel domme dingen gaat doen’, zonder dat toe te lichten.
Vorige week werd ongeveer de helft van het personeel ontslagen, waarna tientallen medewerkers weer terug werden gevraagd.
In allerijl werd eerder deze week het Twitter Blue-abonnement ontoegankelijk gemaakt voor nieuwe accounts, waarschijnlijk om te voorkomen dat nieuwe spam-accounts een vinkje van echtheid krijgen.
Musk heeft ook voor het eerst een bericht naar zijn medewerkers gestuurd. Zij kregen te horen dat zij per direct niet meer thuis mogen werken. Ook wordt verwacht dat het personeel minstens 40 uur per week op kantoor doorbrengt.
Intussen gaat Musk op zoek naar nieuwe verdienmodellen. Het ziet ernaar uit, dat gebruikers van Twitter in de toekomst naar elkaar of naar bedrijven kunnen overmaken.
Het bedrijf diende daarvoor eind vorige week een verzoek in bij de toezichthouder op de financiële markt in de VS. Verscheidene buitenlandse media melden dat en eigenaar Elon Musk verwees er zelf ook naar tijdens een gesprek met adverteerders.
Gebruikers van Twitter kunnen een Paypal-achtig portemonneetje aanhouden op het sociale medium. Van daaruit verrichten ze dan betalingen. Wie zijn digitale tegoed wil verzilveren, kan dat simpelweg laten uitkeren op een bankrekening.
Dit financiële terrein is niet onbekend voor CEO Musk. Hij is een van de oprichters van Paypal. In vraaggesprek met investeerder Ron Baron zei hij onlangs dat hij een oud businessplan van Paypal erbij kan pakken en dat in grote lijnen gaat uitvoeren. Impliciet houdt dat in, dat Musk het kennelijk niet eens was met de productstrategie van zijn toenmalig start-up.
Algemeen wordt erop gespeculeerd dat Twitter een soort super-app gaat worden à la WeChat. Die Chinese chatapp heeft zich ontwikkeld tot een dienst waarmee je simpelweg met iemand kunt kletsen, maar tegelijkertijd ook maaltijden kunt laten thuisbezorgen en afrekenen. Het is een omgeheinde e-commercewereld op zich.
Foto: Steve Jurvetson (cc)