Twitter schort accounts op van journalisten die kritisch over Elon Musk schreven

Twitter heeft donderdag de accounts opgeschort van verschillende prominente journalisten die onlangs (kritisch) schreven over de nieuwe eigenaar Elon Musk. De schorsingen komen nadat Musk herhaaldelijk heeft gezworen de absolute vrijheid van meningsuiting te handhaven op het platform dat hij in oktober voor 44 miljard dollar kocht.
De accounts van Times-verslaggever Ryan Mac (@rmac18), Washington Post-verslaggever Drew Harwell (@drewharwell), CNN-verslaggever Donie O’Sullivan (@donie) en Mashable-verslaggever Matt Binder (@MattBinderr) zijn tot nader orde geschorst. Het account van de onafhankelijke journalist Aaron Rupar (@atrupar), die verslag doet van het Amerikaanse beleid en de politiek, ligt er ook uit.
De journalisten hebben geen enkele uitleg gekregen over waarom dit gebeurde. CNN spreekt over impulsieve en ongerechtvaardigde schorsingen die ‘zorgwekkend maar niet verrassend’ waren.
Twitter heeft woensdag @elonjet opgeschort, een account dat de privéjet van Musk in realtime volgde met behulp van gegevens die beschikbaar zijn in het publieke domein. Ook het account van de maker is geblokkeerd.
Musk voegde donderdag toe: ‘De hele dag kritiek op mij hebben is prima, maar mijn real-time locatie doxxen en mijn familie in gevaar brengen is dat niet’.
Twitter schortte ook het officiële account op van het socialemediabedrijf Mastodon (@joinmastodon), een snelgroeiend alternatief voor Twitter.
Het zou nog kunnen dat de geautomatiseerde systemen van Twitter de accounts op zwart hebben gezet omdat de journalisten verwezen naar @ElonJet. Maar het is minstens zo waarschijnlijk, schreef TechCrunch, dat Musk het moderatieproces stuurt op basis van zijn eigen voorkeuren.

Lees hier het bericht