Twitter herstelt minstens 62.000 verbannen accounts

Twitter heeft inmiddels 62.000 verbannen accounts met elk meer dan 10.000 volgers hersteld. Eind oktober beloofde eigenaar Elon Musk dat geen van de opgeschorte of verbannen Twitter-accounts zou worden hersteld totdat een nieuwe moderatieraad was bijeengeroepen.
Het besluit om deze omstreden accounts weer toegankelijk te maken is genomen nadat Musk zijn volgers had gevraagd wat er moest gebeuren. Het grootste deel koos voor herstel.
Tot de herstelde accounts is een account met meer dan 5 miljoen volgers en 75 accounts met meer dan 1 miljoen volgers. Welke dat zijn kon niet worden achterhaald. Het grootste account is dat van Donald Trump, die echter nog niet is teruggekeerd. Het account van complotdenker Alex Jones, die anderhalf miljard dollar moet betalen aan nabestaanden van een schietpartij op een school, wordt niet hersteld, zo heeft Musk laten weten.
Opmerkelijk is dat één persoon nog verantwoordelijk is voor het verwijderen van materiaal over seksueel misbruik van kinderen. Twitter verwijdert verder geen berichten meer met desinformatie over COVID.
Het is de vraag hoe adverteerders hierop reageren. Veel  adverteerders zijn al afgehaakt of hebben hun advertenties opgeschort. Adverteerders die willen blijven kampen met het probleem dat hun contactpersonen zijn ontslagen, geen analyses meer beschikbaar zijn en dat technische problemen niet worden verholpen.
Vorige week werd bekend dat het kantoor van Twitter in Brussel volledig is ontbonden. De medewerkers waren het aanspreekpunt voor allerlei EU-instellingen, waaronder de Europese Commissie. Het lijkt erop dat het team van Twitter in de Ierse hoofdstad Dublin de taken heeft overgenomen.
Eurocommissaris Jourova, verantwoordelijk voor het tegengaan van desinformatie, maakt zich zorgen De verwachting is dat de Europese Commissie met nieuwe cijfers komt waaruit zou blijken dat Twitter zo’n 5 procent minder haatzaaiende berichten heeft verwijderd dan een jaar geleden.

Lees hier het bericht