Tweede Kamer stemt over motie om Big Tech de klas uit te krijgen

De Tweede Kamer stemt vandaag over een motie om Big Tech in het onderwijs te vervangen door ‘op publieke waarden gedreven alternatieve’ applicaties. De motie is ingediend door PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann, die de invloed van Google in de schoolklas te groot vindt te worden.
‘Mijn kind denkt dat een computer Chromebook heet en dat het internet Google,’ merkte Kathmann eerder op tijdens het debat over het debat over de bescherming van onlinegegevens op 17 mei.
Als haar kind op een schoolaccount moet inloggen, heeft hij daar een Google-account voor nodig. En als kinderen op de middelbare school woordjes moeten stampen, ‘moeten ze dat met apps doen die al hun data verzamelen’.
Daarnaast wordt in haar ogen publiek geld verkeerd besteed. De bedrijven verdienen immers aan data en en gebruiken diezelfde data om algoritmes te trainen. ‘Daar komen straks allemaal AI-producten uit die wij weer met publieke middelen moeten terugkopen.’
Ook D66 is bang dat er dataprofielen van minderjarigen worden opgebouwd en doorverkocht, bijvoorbeeld van kinderen die voor school MS Teams moeten gebruiken.
Het is nog onduidelijk welke alternatieve software moet worden ingezet. Office is makkelijk om te wisselen voor bijvoorbeeld LibreOffice. Het wordt al wat ingewikkelder om kinderen te verplichten Linux op hun laptop te zetten. Chromebooks zijn betaalbare notebooks voor het onderwijs, alleen staat er wel Google software op. Daar staat tegenover dat Chromebooks nauwelijks onderhoud vergen.
De stemming begint vandaag om 15.00 uur.

Lees hier het bericht