TNW 2023: ‘Innovatie kun je moeilijk sturen’

Martin Sorrell, de grijze eminentie van het reclamewezen, noemt de huidige ontwikkelingen in techland ‘the great uknown’. “Niemand weet welke kant het opgaat, ik al helemaal niet,” zo vertelde Sorrell gisteren op The Next Web in Zaandam.
In de tijd dat Sorrell het beroemde reclamehuis Saatchi & Saatchi aanstuurde draaide het nog om globalisering. Tegenwoordig ligt de focus volgens hem op fragmentatie. “We zien het Midden Oosten opkomen ten koste van Europa, terwijl Noord en Zuid Amerika hun leidende positie behouden.”
Sorrell denkt wel dat AI een prominente rol gaat spelen in de reclamesector. “Zeker als je naar media inkoop kijkt, denk ik dat hier flink gesneden gaat worden. Mensen vertrouwen meer op algoritmen dan op een onervaren 25-jarige inkoper.”
Het delen van klantdata binnen organisaties zal belangrijker worden, voorspelt Sorrell, die spreekt over de Knowledge Monk. “Ik heb ooit een belang in telefoongidsen verkocht omdat ik het te duur vond. Dat was achteraf een vergissing, want die data bleek goud voor mijn mensen. We zullen slimmer intern kennis moeten delen om beter inzicht in markten te krijgen.”
Sorrell kon de toekomst van crypto en NFT’s (unieke tokens) moeilijk inschatten, maar blijft wel mogelijkheden zien voor de metaverse, zeker nu Apple daar een van de grote spelers lijkt te worden. “Denk aan entertainment en werken vanuit huis.”

Sorrell is een van de weinige grote namen van TNW 2023. De meest prominente naam was die van premier Mark Rutte, maar die was niet in levende lijve aanwezig. De ingesproken video duurde nog geen minuut.
TNW begon donderdag met een zogenaamd door ChatGPT aangestuurde licht- en geluidsshow op Taets Art & Event Park in Zaanstad. De problemen van vorig jaar bleken nog altijd niet verholpen, zoals de slechte ventilatie op de beursvloer. Ook dit jaar waren wifi en het mobiele netwerk overbelast, ook de mobiele betaalterminals van de catering hadden daar last van.
Dat TNW tegenwoordig onderdeel is van de Financial Times valt aan alles te merken. De toekomst van het web is niet meer het centrale thema, wel de financiering van startups en scale-ups.
Zo langzamerhand begint het congesgedeelte van TNW zelfs ondergeschikt te raken aan de algehele sfeer. Je kon bij wijze van spreken de hele dag op het gras zonnebaden, met livemuziek van een band die duidelijk teruggreep op het latingeluid van Woodstock-legende Santana. Het reuzenrad op het festivalterrein in Zaanstad ontbrak dit jaar, maar je kon er in elk geval naar hartenlust padel of pingpong spelen. Nu nog een zwembad met duikplank.
Binnen ging het over serieuze onderwerpen. Constantijn van Oranje van Techleap erkende dat er sinds de dotcomcrisis grote vorderingen zijn gemaakt. “In die tijd hadden internetbedrijven nauwelijks toegang tot kapitaal. Nu kun je daar veel makkelijker aan komen.” Fintech en SAAS startups weten financiers goed te vinden, voor deep tech geldt dit nog niet. Van Oranje noemde als voorbeeld kwantumtechnologie. “In Nederland zijn we daarmee een van de koplopers, maar we moeten het nog zien te vermarkten.”
Het is van belang dat CEO”s van startups de techniek goed leren kennen, desnoods spinoffs kunnen ontwikkelen die op korte termijn voor inkomsten kunnen zorgen.
Dat er geen gouden formule bestaat bleek uit de prestatie van Alain Sylvain van SYLVAIN. Hij liet zien dat succesvolle innovaties vaak voorlopers hadden die minder succesvol waren. “Van de wereldwijde unicorns, oftewel bedrijven met een miljardenwaardering, zijn er maar zes winstgevend.”
Belangrijk voor innovatieve doorbraken is timing. Sylvain zoomde in op The Beatles, een band die in het begin toch vooral liedjes van Chuck Berry en Little Richard vertolkte, maar op het juiste moment profiteerde van de doorbraak van televisie en de opkomst van een jeugdcultuur. Sylvain spreekt van ‘piek innovatie’. “QR codes bestonden al, maar zijn met corona gemeengoed geworden omdat ze konden worden gebruikt voor contactloze betalingen.”
Daarmee suggererend dat je innovatie moeilijk kunt sturen, maar je wel op het juiste moment in actie moet komen.
Foto’s TNW


Lees hier het bericht