Op de tweede plek van de Emerce Top 10 European Startups staat Venly, dat zich inspant om blockchaintechnologie klaar te maken voor een breed publiek. Het Vlaamse bedrijf biedt hiervoor onder andere een multi-blockchainwallet, een eigen NFT-marketplace en white label marketplaces aan.
De diensten die Venly levert, vullen elkaar aan, stelt CEO en medeoprichter Tim Dierckxsens, en zijn opgesplitst in twee niveaus. Namelijk een eigen wallet en een eigen NFT-markplaats, zodat gebruikers ge-onboard kunnen worden en zij kunnen handelen zonder dat bedrijven zelf iets hoeven te bouwen. Daarnaast wordt dezelfde technologie aangeboden als API. Zodat bedrijven zelf gebruikers kunnen onboarden en een eigen NFT-marktplaats kunnen oprichten. Om zo de gebruiker dichter bij zich te houden.
Vanaf de start is gekozen om te concentreren op gaming. Het model in die markt verschuift van free to play naar play and earn, ziet Dierckxsens. Wat betekent dat een gratis spel niet meer draait om het te gelde maken van gebruikersdata door de uitgever en het zoveel mogelijk verkopen van in-game items aan spelers, die zij onderling weer niet mogen doorverkopen – daar verdient de uitgever immers niets aan. In een Web3-variant, dus op de blockchain, zal dit heel anders komen te liggen. Indien spelers onderling handelen, kunnen op basis van een smart contract automatisch royalty’s naar de uitgever gaan en kan een in-gamemarktplaats ontstaan tussen spelers.
Shopify
Dierckxsens merkt dat de markt inmiddels wel overtuigd is van de voordelen van blockchaintechnologie. De taak nu is om het maken en verhandelen van NFT’s laagdrempeliger te maken. Dat gaat volgens hem niet om technologie, maar om gebruiksvriendelijkheid. Een NFT maken moet net zo eenvoudig worden als een product op een e-commercemarktplaats plaatsen. En verhandelen net zo eenvoudig als inloggen op een platform als Facebook. “Je mag van een gebruiker niet verwachten dat hij het hele veiligheidsaspect van een wallet op zich neemt”, stelt hij. Het gros staat niet stil bij securityzaken. “Het is onze rol om het vertrouwen en de veiligheid te bieden.” Vanuit die gedachte is hij ook voorstander van overheidsregulering, want ook dat komt het vertrouwen ten goede.
Naast gaming richt Venly zich ook op e-commerce. Bijvoorbeeld door samenwerking met Shopify. Door de boom in populariteit van NFT’s vorig jaar stapten vele partijen in, zo ook Logan Paul, blikt Dierckxsens terug. De YouTuber verkocht NFT’s die gekoppeld waren aan Pokémon-items die random toegewezen werden aan de NFT-houders – zodat zij kans maakten op veel waardevollere Pokémons dan dat de gemiddelde NFT kostte. De verkoop ervan verliep via Shopify, op de reguliere e-commercemanier, want de klandizie van het platform wordt niet gelijk gevormd door cryptogebruikers. “Wij hebben als techleverancier ervoor gezorgd dat we alle NFT’s hebben kunnen maken en distribueren naar de consumenten. Waarna Shopify graag een integratie wilde hebben, zodat ze eenvoudiger NFT’s kunnen aanbieden.”
Dit omdat merchants steeds meer de behoefte hebben om digitale assets aan hun klanten te verkopen, wat onder andere goed is voor de fan-engagement. Terwijl zij gewend zijn om vanuit bestaande platformen te werken en zaken als Facebook, Instagram en YouTube allemaal op elkaar hebben aangesloten, dus willen zij van daaruit blijven werken, stelt de CEO. Koppeling tussen fysieke en digitale producten kan daarbij risicovol zijn, merkt hij op. “Wij adviseren om het niet te doen. Mocht je een fysiek product toch willen koppelen, maak de NFT dan niet verhandelbaar of stel als voorwaarde de goedkeuring van een third party in.” Een gebruikelijkere toepassing is volgens hem dat bij een fysiek product een digitale evenknie geleverd wordt die de koper in verschillende virtuele werelden kan gebruiken, zoals bij sneakers.
Sprekend over gebruikstoepassingen van NFT’s ziet Dierckxsens ook heil in inzet bij ticketing, omdat het eigendomsrecht goed vastgelegd kan worden. Evenals unlockable content: door een NFT in bezit te hebben, kan iemand daarbij toegang krijgen tot een ervaring of korting. Over dit laatste: “Als de korting als NFT in je wallet zit, kan een e-commerceplatform elke keer als jij er bent automatisch de prijzen verlagen. Specifiek voor jou dus.”
De e-commercebusiness an sich is al groot, maar Dierckxsens verwacht dat dit door inzet van NFT’s in andere branches nog veel groter zal worden. Grenzen tussen branches zullen mede door commerce vervagen. Zo liggen er kansen voor de muziek- en sportbranche. “Met wat wij doen voor Shopify kun je sportclubs helpen om hun fan-engagement te vergroten”, geeft hij als voorbeeld. “Welke industrie is dat dan: e-commerce of sport?”
Naar de achtergrond
Keuzevrijheid en zo breed mogelijk integreren zijn terugkerende onderwerpen. Venly’s wallet ondersteunt bijvoorbeeld twaalf verschillende blockchains, terwijl de eindgebruiker maar één account nodig heeft. Venly neemt daarbij de rol op zich van ‘beveiliger’ en zorgt ervoor alle technische benodigdheden zoveel mogelijk op de achtergrond te houden.
Dat de Venly-wallet inmiddels zo’n drie miljoen gebruikers heeft, brengt het bedrijf een netwerkeffect. Doordat de wallet in steeds meer applicaties gebruikt wordt, kunnen klanten gebruikers delen en is het mogelijk om nieuwe business op te bouwen, schetst Dierckxsens. “We bouwen dus feitelijk een community waaraan we samen met partners nieuwe diensten kunnen leveren.”
Gelinkt daaraan zullen de NFT-marktplaatsen een steeds grotere rol spelen. Want iemand die een NFT in zijn (Venly-)wallet heeft gekregen, zal deze veelal ook willen kunnen verhandelen op de secondary market. “Als iemand een aankoop doet, geven wij hem extra informatie over hoe hij ermee kan handelen.” Het interessante daarbij is dat de maker of eerste eigenaar royalty’s kan blijven verdienen over alle verkopen die een item nog door zal maken. “Doordat wij de technologieleverancier voor Shopify zijn, weten we wie de b2b-klant is en kunnen we op onze eigen marketplace het contract verifiëren, zodat de b2b-klant automatisch de vooraf afgesproken royalty’s kan claimen.”
Naar de toekomst toe verwacht Dierckxsens dat het aandeel van white label marketplaces zal groeien, waarbij bedrijven het onder hun eigen merk onderbrengen en via een API verbonden zijn met Venly. Dat zijn strategische overwegingen. Voor sommige NFT’s zal iemand zoveel mogelijk bereik willen hebben en ze in meerdere marktplaatsen aanbieden. Op een ander moment mag het exclusiever en vindt het handelen alleen plaats op de marktplaats van het merk zelf.
De huidige klanten zijn doorgaans behoorlijk ‘developer-savvy’ en gewend aan werken met API’s, meent Dierckxsens. Naar de toekomst toe ziet hij echter een uitdaging om ook andere gameontwikkelaars te bereiken die gewend zijn te werken met grote game-engines en wars zijn van API-integraties. “Wij zullen onze producten verder moeten uitbouwen om ze in game-engines te integreren of aansluitingen nog laagdrempeliger te maken.”
Aanvullend: “Het belangrijkste is dat wij de architectuur juist krijgen. Dat het zo seamless werkt dat de technologie naar de achtergrond kan verschuiven, terwijl de gameplay net zo prettig blijft werken als zonder Web3-technologie.” Op zich zou dat puzzelstukje niet zo lastig mogen zijn, voegt hij toe. “Maar er zijn momenteel helaas maar weinig mensen die de juiste kennis hebben om die puzzel te kunnen leggen.”
Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce Magazine #192.