TikTok krijgt van VK miljoenenboete voor het schenden van de bescherming van minderjarigen

TikTok heeft in het VK een boete van 12,7 miljoen pond gekregen wegens het niet respecteren van de privacy van kinderen. Het bedrijf stond in 2020 tot 1,4 miljoen Britse kinderen onder de 13 jaar toe om een account te openen – ondanks de eigen regels die dit nadrukkelijk verbieden.
Dat heeft de Britse gegevensbeschermingsautoriteit Information Commissioner’s Office (ICO) dinsdag bekendgemaakt. Persoonsgegevens van kinderen werden ook gebruikt zonder toestemming van de ouders, hoewel de Britse wet dit vereist.
TikTok is er ook niet in geslaagd om adequate controles te implementeren om minderjarige kinderen van zijn platform te identificeren en te verwijderen, zo luidt de klacht.
Oorspronkelijk legde de autoriteit zelfs een boete op van 27 miljoen pond. Na bezwaren van TikTok werd echter besloten om de boete af te zwakken. Inmiddels heeft de toezichthouder een code voor de bescherming van kinderen in de digitale wereld gepubliceerd. De regelgeving is gericht op online diensten zoals apps, spelplatforms en sociale mediasites.

Lees hier het bericht