TicketSwap introduceert FairShare: een nieuwe functie die de tweedehands ticketmarkt voor alle partijen toekomstbestendiger moet maken. Met FairShare wordt de eventuele winst op verkochte kaarten evenredig verdeeld onder de verkoper van een ticket en de organisator van een evenement.
De evenementenmarkt kamp al enige tijd met woekerprijzen. In februari raakte Lowlands binnen no time uitverkocht. Voor kaartjes die daarna op Ticketmaster te koop werden aangeboden, moest al gauw 100 euro meer worden betaald. Kopers draaien ook nog eens op voor hoge servicekosten.
De brancheorganisaties Vereniging Van Evenementen Makers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals (VNPF) voert al jaren strijd tegen het doorverkopen van toegangskaarten met woekerwinsten, maar het blijkt voor podia, festivals en evenementen heel moeilijk om ongewenste doorverkoop tegen te gaan. De branche heeft meegewerkt aan een wetsvoorstel, heeft voorlichtingscampagnes opgezet en heeft algemene bezoekersvoorwaarden aangescherpt, maar dit heeft maar weinig geholpen.
Organisatoren moeten kaartkopers vaak de toegang weigeren. De kaarten zijn dan gekocht bij doorverkopers of doorverkoop-platforms die niet in opdracht van de organisator werken, waardoor de geldigheid van het kaartje niet gegarandeerd is.
Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media verwacht in het najaar met een plan te komen tegen het doorverkopen van tickets.
Peter Kwint van de SP diende vorig jaar hierover nog een motie in, die breed werd gesteund in de Tweede Kamer.
TicketSwap zegt nu een oplossing te bieden. Als een evenementenorganisator ervoor kiest gebruik te maken van FairShare wordt de winst op een doorverkocht ticket, die bij TicketSwap maximaal twintig procent is, gelijk verdeeld tussen de verkoper en de organisator van een evenement.
De barcodes op de tickets kunnen pas enkele uren voor aanvang van een evenement worden vrijgegeven. Tot die tijd kan de koper er ook nog voor kiezen het toegangsbewijs door te verkopen binnen dit systeem. Hierdoor heeft de organisator meer controle en hebben fans maximale zekerheid dat hun ticket geldig is.
Met de oplossing zouden concertgangers minder in aanraking met te dure of frauduleuze tickets moeten komen die op onbeveiligde platforms worden aangeboden. Ook blijven er hierdoor meer kaarten over voor de echte fans die een ticket tegen een eerlijke prijs willen bemachtigen. Wanneer verkopers de prijs invoeren van het ticket dat ze willen verkopen via TicketSwap, krijgen zij inzage in de verdeling van de kosten en opbrengsten.
Onder andere evenementenorganisatoren Rotterdam Rave, Chasing the Hihat, Elevation Events en This is Live Group maken al gebruik van FairShare.
TicketSwap is met meer dan 10 miljoen gebruikers in 36 landen actief.