Thuiswinkel.org wil verplicht achteraf-betalen uit de wet

Thuiswinkel.org wil dat een oude wet die webwinkels verplicht om een betaalmethode aan te bieden waarmee consumenten minstens 50 procent achteraf mogen betalen wordt afgeschaft.
Buy now, pay later (BNPL) ligt al langer onder vuur, omdat het schulden, fraude en retouren in de hand werkt. Achteraf betalen is wettelijk gezien geen lening, waardoor er minder strenge regels gelden.
Er is een Europees plan liggen waardoor de diensten wél worden bestempeld als consumptief krediet, met de bijhorende regels. Daarnaast werd de achteraf-betaalpartijen gevraagd met een plan van aanpak te komen om schulden te verminderen. De NOS meldt dat de eerste opzet daarvan vrijdag naar de minister is gestuurd. Het gaat onder meer over het niet verlenen van diensten aan minderjarigen en het tegengaan van het stapelen van schulden.
Thuiswinkel.org pleit al langer voor het afschaffen van dit wetsartikel dat stamt uit 1992. Die wet was met name bedoeld om consumenten te beschermen, bijvoorbeeld bij faillissementen. Maar tegenwoordig zijn er voldoende andere manieren om consumenten online te beschermen, zo zegt de belangenvereniging. Daarnaast geldt deze wet alleen in Nederland, wat zorgt voor en oneerlijk speelveld in Europa.

Lees hier het bericht