Threads gebruiken in de EU kan via omwegen

Europeanen moeten nog even geduld hebben om Twitter kloon Threads van Meta te kunnen gebruiken. Europese privacyregels verbieden dat een moederbedrijf gebruikersgegevens samenvoegt met die van een dochteronderneming. Eerder moesten Facebook en WhatsApp om die reden van elkaar gescheiden blijven. Hoewel het een aparte app betreft, is hij wel geïntegreerd met Instagram.
Europese toezichthouders hebben de app niet verboden, maar moeder Meta verwacht problemen als het in de huidige configuratie wordt aangeboden.
Meta had natuurlijk theoretisch een appversie kunnen uitbrengen zonder koppeling met Instagram, maar daarmee verliest de app zijn aantrekkelijkheid. Het idee is immers dat je je Instagram volgers kunt meenemen.
Of Meta eerst advies wil inwinnen en de app met aanpassingen alsnog in de markt zet moet nog worden afgewacht.
Er zijn in de EU wel manieren om de app alsnog te installeren, maar daar moet je wel moeite voor doen.
Voor Android is de voorwaarde dat je een Instagram account hebt en een VPN verbinding, zoals Mulivad of NordVPN. Sommige van deze diensten zijn gratis.

In de (Europese) Android Play Store zal de app niet te vinden zijn, maar de app is wel te downloaden als APK bestand via diverse adressen.
Voor het aanmelden is een VPN verbinding vereist, maar ben je eenmaal ingelogd, dan kan de VPN verbinding achterwege blijven. Nadeel van een APK-bestand is wel dat deze niet automatisch wordt bijgewerkt en je elke nieuwe versie opnieuw moet installeren.
Voor iOS is de app alleen te downloaden via de App Store. Je zult een Amerikaanse ID moeten aanmaken en aangeven dat de VS het land is waar je woonachtig bent. Een VPN is niet nodig. Apple controleert de adresgegevens niet.
De app blijft ook werken als je terugswitcht naar je Nederlandse ID, maar dan wordt de app niet automatisch bijgewerkt. Je zult dus telkens moet switchen van account om reeds bestaande apps bij te werken.
 

Lees hier het bericht