Thomas Bunnik (Whoppah): ‘We hanteren dezelfde groeiformule als Picnic’

Marktplaats voor tweedehands design Whoppah heeft vijf miljoen euro groeigeld opgehaald bij investeerders. Daarmee wil het Nederlandse bedrijf uitbreiden in bestaande markten en nieuwe betreden. “We doen nu al zaken buiten Europa”, aldus CEO en oprichter Thomas Bunnik.
Oprichter en CEO Thomas Bunnik was een jaar of twintig toen hij tijdens een vakantie in New York een kledingmerk ontdekte dat hij graag naar Nederland wilde halen. Het was zijn eerste kennismaking met design. Uiteindelijk gingen de plannen niet door, omdat de voorwaarden ongunstig waren.
Waarop Bunnik een heel andere branche inrolde: de beleggingswereld. Hij zou daarin jarenlang bivakkeren, werkte acht jaar voor ABN AMRO en startte het beleggingsbedrijf Pritle dat uiteindelijk aan BinckBank werd verkocht.
Tijdens zijn sabbatical in Latijns-Amerika vroeg Bunnik zich af wat hij nog met zijn actieve leven wilde gaan doen. “De beleggingswereld bood niet langer de uitdaging die ik zocht en vanuit mijn interesse voor duurzaamheid kwam het idee om een marktplaats voor tweedehands designmeubelen te beginnen.” De naam Whoppah – een slaak van succes – werd bewust bedacht, zodat het overal kan worden onthouden.
Inkomsten
Whoppah werd halverwege 2019 gelanceerd en kon tijdens de coronapandemie volop profiteren van goedkope reclamezendtijd. Wat een enorme boost in naamsbekendheid gaf. Daarnaast waren velen vooral bezig met het eigen huis en het inrichten daarvan.
Whoppah koos voor de bovenkant van de markt om zich nadrukkelijk te onderscheiden van een Marktplaats of eBay. Standaarddriezitsbanken en -fauteuils zijn niet te koop op het platform. Advertenties worden eerst inhoudelijk beoordeeld. Ongeveer een kwart wordt geweigerd. Bunnik: “Meestal vanwege de staat of de fotografie. Ook als we het meubel ophalen, controleren we of het overeenkomt met de kwaliteit van de foto’s. Zo niet, dan wordt met de koper overlegd.”
Dat het bedrijf een eigen logistieke dienst heeft, maakt de uitbreiding naar België en Duitsland en volgend jaar Italië en Frankrijk wel een uitdaging. “We kiezen dezelfde formule als een Picnic of Coolblue, die ook eerst regionaal beginnen, en dan verder uitrollen.”
Voor Whoppa’s ambitie, het grootste tweedehands designplatform in Europa, heeft Bunnik onlangs financiering kunnen ophalen bij bestaande en nieuwe aandeelhouders, onder wie Daniel Gebler (Picnic) en Guido Fambach (Takeaway). Ook andere bekenden stapten aan boord, zoals Winston Gerschtanowitz, presentator Wilfred Genee, zanger Nick Schilder en logistiek ondernemer Lorenzo Bas.
Er zijn al serieuze inkomsten. In 2021 boekte het platform een omzet van zes miljoen euro. Dit jaar verwacht Bunnik een omzet van 25 miljoen en volgend jaar moet dat bedrag al zijn verdubbeld. Winstgevendheid staat voor volgend jaar in de planning.
Azië
De frequentie van het aantal aankopen per gebruiker neemt toe. In Nederland hebben ‘enkele honderdduizenden’ gebruikers een Whoppah-account. “Onze kopers doen aankopen vaak na enige tijd weer weg, gewoon vanwege de afwisseling. Gemiddeld zo’n vier artikelen per jaar.”
Bunnik overweegt verdere uitbreiding naar landen buiten Europa. “We verschepen nu al containers naar onder meer Azië, waar een platform als het onze niet bestaat.” Voor die uitbreiding zoekt Bunnik nog eens twintig miljoen euro of een buitenlandse partner.
Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)
Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce Magazine #193.

Lees hier het bericht