Telegram wil decentrale handelsbeurs na falen FTX

Na de ineenstorting van cryptobeurs FTX wil Telegram topman Pavel Durov een eigen cryptobeurs ontwikkelen. Daarbij wordt gedacht aan een decentraal handelsplatform.
Met de ontwikkeling van non-custodial wallets zou al begonnen zijn. Daarbij hebben gebruikers de volledige controle over hun bezittingen.
De nieuwe marktplaats is gebaseerd op The Open Network (TON), het blockchain van Telegram.
De beurs zou er tamelijk snel kunnen komen. Fragment, het gedecentraliseerde veilingplatform van Telegram, nam minder dan vijf weken in beslag.
Durov wil voorkomen dat een kleine groep ondernemers de macht naar zich toe kunnen trekken. Vrijwel alle grote cryptobeurzen zijn centraal aangestuurd. Tegelijk zou dit ook een probleem kunnen opleveren, aangezien niemand verantwoording hoeft af te leggen.
Het zou niet de eerste keer zijn dat Telegram tegen beperkingen aanloopt. De berichtendienst wilde bijna vijf jaar geleden de gram in de markt zetten. Met de munt konden Telegram-gebruikers spullen kopen en verkopen op Telegram.
Twee jaar later trof Telegram een schikking met de Amerikaanse beurstoezichthouder Security and Exchange Commission (SEC) vanwege het ongeoorloofd uitgeven van zijn cryptomunt Gram. Het bedrijf betaalde een boete van 18,5 miljoen dollar en daarnaast 1,2 miljard dollar terug aan kopers.
Telegram had zich niet geregistreerd als aanbieder van cryptovaluta of digitale tokens. Uiteindelijk is Telegram geheel gestopt met zijn blockchainplatform TON en de Gram.

Lees hier het bericht