Het bedrijf achter chatapp Telegram werkt nauwelijks mee aan strafrechtelijke onderzoeken. In 25 van de 230 belangrijke gevallen heeft Telegram tot nu toe informatie zoals e-mail- of IP-adressen naar de Duitse Federale Recherche (BKA) gestuurd, blijkt uit onderzoek van de WDR en de Süddeutsche Zeitung (SZ).
Slechts iets meer dan 60 van dergelijke verzoeken werden überhaupt beantwoord. Persoonlijke informatie zoals e-mail- of IP-adressen werd slechts in 25 gevallen verkregen.
Als het ging om afbeeldingen van seksueel misbruik van kinderen of islamitisch terrorisme, wilde Telegram wel meewerken. Telegram heeft wel een e-mailadres speciaal voor de politie van Wiesbaden ingesteld.
Sinds 2018 staat het huidige Duitse privacybeleid toe dat IP-adressen en telefoonnummers van terreurverdachten op verzoek van de overheid openbaar worden gemaakt op vertoon van een gerechtelijk bevel.
Sinds de overname door Elon Musk is het contact met Twitter sterk verbeterd, zegt Benjamin Krause van het Central Office for Combating Cybercrime (ZIT): ‘We weten niet waarom, maar ineens stuurt Twitter regelmatig data.’