‘Telefoonreparateur moet erkend ambacht worden’

Er moet beroepsopleidingen komen voor technici die telefoonreparateur willen worden, met leergangen en standaarden. Ontwikkelingen bij smartphonemakers maken dat niet meer dan logisch.
Het Britse bedrijf TMT First pleit voor het oprichten van nationale leergangen in dit segment. Er is een groep jongeren die graag met fijne elektronica werkt en zich hier verder in wil specialiseren. Ondanks het feit dat iedereen een mobiele telefoon heeft, zijn er geen opleidingen voor reparateurs.
TMT First ontwikkelde zelf een opleidingstraject, maar roept de branche op https://www.bbc.co.uk/news/technology-64704104 tot een breder initiatief.
De oproep komt precies op het juiste moment. Een jaar geleden kregen Europese consumenten het zogeheten ‘right to repair’ (PDF). Dat houdt simpel gezegd in, dat fabrikanten van elektronica geen drempels mogen opwerpen voor consumenten om hun apparatuur te laten repareren als het kapot is. Een schadezaakje moet nooit verplichten tot aanschaf van een nieuw toestel. In de VS gelden vergelijkbare regels. Behalve consumentenbescherming dient dit ook het milieu.
Waar het voorheen bijvoorbeeld lastig was om – zeg – een iPhone te repareren als leek, levert Apple nu zelf de materialen en instructies. In Europa ging dit eind 2022 in werking.
Een ander actueel voorbeeld bevindt zich bij de nieuwste Nokia-telefoons. Fabrikant HDM Global werkt hiervoor samen met online uitgever iFixit. Dat heeft een immense database met reparatie-instructies én verkoopt de hardware om telefoons en tablets vakkundig mee onderhanden te nemen. Nokia helpt zijn klanten om eigenhandig het scherm of het oplaadpunt te vervangen.
In dezelfde categorie werken Samsung en Google samen met iFixit in de verkoop van reserve-onderdelen van hun mobieltjes.
De onderliggende trend is dat de mobiele telefoons steeds wat meer modulair van bouw worden, wat de reparatiemogelijkheden ten goede komt.
Foto: Marco Verch (cc)

Lees hier het bericht