Tekstbureau zet AI in, enkele tekstschrijvers haken af

Eric van Hall, oprichter en CEO van CopyRobin, zet naar eigen zeggen het eerste tekstbureau van Nederland structureel AI in bij het schrijfproces. Klanten krijgen teksten van nog hogere kwaliteit, voor een eerlijke prijs. Ze zijn door deze nieuwe aanpak minder tijd kwijt aan briefen, stelt Van Hall.
Schrijvers krijgen nog hetzelfde betaald als vóór deze omslag, maar kunnen hierdoor meer teksten in minder tijd schrijven. En feitelijk per uur meer verdienen. ‘Voor onszelf is het voordeel dat we door deze aanpak schaalbaarder zijn: we kunnen meer én grotere opdrachten aannemen.’
Vanaf 1 juni ontvangen klanten bij hun briefings ook slimme zogenoemde ‘prompts’, waarmee ze ChatGPT kunnen aansturen bij het schrijven van de teksten.
Na de eerste interne presentatie aan de eigen tekstschrijvers, ontstond in een Facebookgroep voor tekstschrijvers nog een pittige discussie, waarin CopyRobin de nodige kritiek over zich heen kreeg. Meerdere tekstschrijvers en journalisten uitten hun angst te worden gedegradeerd tot ‘prompt engineers’ en bespraken hun zorgen over een ‘race to the bottom met de allerlaagste prijzen’,. Enkele schrijvers zeiden te stoppen met de samenwerking.
De klanten kunnen er nog steeds voor kiezen om geen AI te gebruiken. Op basis van de briefing van de klant schrijft een copywriter de tekst geheel handmatig. De copywriter vindt en onderzoekt zelf bronnen, houdt eventueel een telefonisch interview of schrijft op basis van zijn of haar eigen inhoudelijke expertise.
De nieuwe dienst komt overigens zeker niet uit de lucht vallen. Eric van Hall: ‘We volgen de ontwikkelingen op het gebied van AI-gegenereerde teksten al ruim zes jaar op de voet. Tot een halfjaar geleden bleef het, zeker in het Nederlands, nog toekomstmuziek. Maar met de komst van ChatGPT van OpenAI is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt.”
Naast het genereren van prompts bij de briefings, introduceert CopyRobin nog meer AI-innovaties, zoals AI-gegenereerde contentstrategieën en -planningen, het matchen van klanten aan schrijvers, het vereenvoudigen van het plaatsen van opdrachten en het ondersteunen van de redactie bij het proeflezen.

Lees hier het bericht