Tegenslagen houden ontwikkeling zonne-auto niet tegen

Terwijl het Helmondse Lightyear hoopt op een doorstart, de failliete bouwer van zonneauto’s heeft nog geen overeenstemming bereikt met de financiers, worden elders volop nieuwe zonneauto’s ontwikkeld.
Solar Team Eindhoven, een studententeam van de TU Eindhoven, wil nog dit jaar een off-road auto op zonne-energie bouwen. Het is de eerste keer dat de studenten een robuuste auto bouwen die ook buiten de verharde wegen uit de voeten kan. De Stella Terra is zover bekend de eerste off-road auto die rijdt op energie van de zon. De auto zal naar verwachting in september de weg op gaan.
De zonne-energie wordt, net als bij Lightyear, opgewekt via zonnepanelen op het dak. Via deze panelen wordt voldoende energie opgewekt om niet alleen te kunnen rijden, maar ook om van te kunnen leven. Zo is het mogelijk om de elektriciteit te gebruiken om te koken en apparaten zoals een telefoon of camera op te laden.
Solar Team Eindhoven heeft een rijk verleden. Het studententeam bouwt tweejaarlijks een auto die volledig op de zon wordt aangedreven. Het team werd in het verleden vier keer op rij wereldkampioen tijdens de beroemde World Solar Challenge in Australië, in de klasse voor gezinsauto’s (Cruiserklasse). In 2021 haalde het team het wereldnieuws door een camper op zonne-energie te bouwen en daarmee naar het zuidelijkste puntje van Europa te reizen. Ook dit jaar kiest het team er dus voor om niet deel te nemen aan de World Solar Challenge in Australië, maar een eigen zonne-auto te ontwikkelen.
Solar Team Twente presenteerde vorige week haar nieuwe zonneauto waarmee het team in oktober dit jaar deelneemt aan de Bridgestone World Solar Challenge.
Op het eerste gezicht lijkt RED X op zijn voorganger RED Horizon. Wat direct opvalt is dat de vorm, de ‘monohull’ of ‘bulletvorm’, nagenoeg gelijk is. Toch heeft het team een aantal wijzigingen doorgevoerd. De exacte wijzigingen wil het team nog niet toelichten.
De elektromotor levert in elk geval de roterende kracht die de auto op de juiste snelheid vooruit beweegt. Ook dit jaar worden alle systemen weer opnieuw doorontwikkeld om strategische voordelen te behalen tijdens de Bridgestone World Solar Challenge.
De RED is en blijft een onderzoeksproject. Ontwerpen voor commercieel gebruik liggen niet in het verschiet.

Lees hier het bericht