Techinvesteerders zitten op bérgen ‘stilstaand geld’

Techinvesteerders in Europa zitten op 44 miljard dollar ‘dry powder’, geld dat klaarligt maar nog geen doel heeft. Dat is dertien procent meer dan in 2020.
Getalsmatig klinkt dat als goed nieuws voor start-ups en scale-ups in Europa. Maar een dynamiek die tegenwerkt, is de tanende economie en de oorlog in de Oekraïne. Geld vindt daardoor minder snel zijn weg naar groeiende bedrijfjes die het wel nodig zou kunnen hebben, maar juist scherper op hun uitgaven en rendement letten.
De waarderingen in Series A-rondes is gedaald met vijftig procent, die in C-rondes met zestig procent in vergelijking met eind 2021. En beursgangen als exit komen er voorlopig niet aan.
De schrijvers van het rapport State of European Tech 2022, waar deze getallen in naar voren komen, stellen echter dat de Europese markt er fundamenteel beter voorstaat dan tien jaar geleden. Sarah Guemouri van investeerder Atomico: “Het echte succes van het ecosysteem is dat het minder over kortetermijnwaarderingen gaat en meer om talent, innovatie en het bouwen van bedrijven voor de lange termijn. De cruciale stukjes van deze puzzel blijven op zijn plaats”, tanende economie of niet.
Dat verklaart volgens haar ook dat investeerders nieuwe fondsen blijven maken en nu met drie keer meer ‘dry powder’ zitten dan vijf jaar geleden. “Europa heeft meer dan 160.000 start-ups en veel van hen zoeken nog steeds nieuwe medewerkers. Er werken 2,6 miljoen mensen bij deze bedrijven en zij zijn ervarener en beter uitgerust dan ooit.”
Het rapport gaat uit van blijvende tekorten op arbeidsmarkt. Het aantal benodigd technisch specialisten zal tot 2030 verdubbelen tot elf miljoen, juist omdat de vraag naar nieuwe technologie zal blijven groeien.
De onderzoekers stellen in het rapport dat er dit jaar naar verwachting voor 85 miljard dollar in de Europese techsector zal worden geïnvesteerd.

Foto: Tom Driggers (cc)

Lees hier het bericht