Susan Wojcicki is niet langer de CEO van YouTube

Susan Wojcicki stapt na negen jaar per direct op als CEO van YouTube. Ze heeft Neal Mohan, die de afgelopen zeven jaar Chief Product Officer van het bedrijf was, als haar opvolger benoemd.

“Ik heb besloten terug te treden uit mijn rol als hoofd van YouTube en een nieuw hoofdstuk te beginnen dat gericht is op mijn familie, gezondheid en persoonlijke projecten waar ik gepassioneerd over ben”, schreef ze in een blogbericht van het bedrijf.(Opent in een nieuw tabblad) Wojcicki zal nu een adviserende rol op zich nemen bij Google en Alphabet.

In haar bericht prijst Wojcicki Mohans werk voor het lanceren van het zeer succesvolle YouTube TV en het leiden van YouTube Music, Premium en Shorts. Ze merkt ook op dat Mohan leiding heeft gegeven aan het Trust and Safety-team van het bedrijf, dat nog belangrijker zal worden nu “de beloften van AI”, zoals zij het uitdrukt, een potentieel groeigebied worden.

Het is het einde van een tijdperk voor YouTube, dat tijdens Wojcicki’s ambtstermijn veel kritiek te verduren heeft gekregen over de manier waarop het omgaat met haatzaaien, content moderatie en verkeerde informatie. Toen zij in 2014 bij het platform kwam, had het net de grens van een miljard gebruikers overschreden en werden “YouTubers” nog steeds als rariteiten beschouwd. Nu heeft YouTube wereldwijd 2,5 miljard gebruikers, en YouTube-makers hebben van hun kanalen volwaardige carrières gemaakt.

Wojcicki, een vriend van oprichters Larry Page en Sergey Brin, was een van de eerste werknemers bij Google en, in haar eigen woorden, “beheerde marketing, was medeoprichter van Google Image Search, leidde de eerste video- en boekenzoekopdracht van Google, evenals vroege delen van het ontstaan van AdSense, werkte aan de overnames van YouTube en DoubleClick, was SVP of Ads,” voordat ze aan het hoofd kwam te staan van YouTube.