Supermarkt Colruyt test onbemand voertuig

Collect&Go, de Belgische online boodschappendienst van Colruyt Group, test een onbemand voertuig dat werd ontwikkeld door het Estse bedrijf Clevon. De grootgrutter wil onderzoeken wat een dergelijke wagen kan betekenen voor Collect&Go ‘in een snel veranderende e-commerce context’.
Het zelfrijdende voertuig ging deze week, op afstand bestuurd, voor het eerst de openbare weg op en legde een traject van 4 kilometer af, van het distributiecentrum naar het afhaalpunt van Collect&Go in Londerzeel. Dat is meteen het langste traject dat ooit in België werd afgelegd door een onbemand voertuig.
Colruyt Group Smart Technics wil in deze eerste fase vooral de technologie testen, bestuderen wat het voertuig nu al kan en bekijken ‘hoe we samen met de lokale en federale overheid niet enkel een veilig, maar ook ecologisch transport kunnen voorzien op de openbare weg in een stadsomgeving’.
Voor de proef was een vergunning nodig van de FOD Mobiliteit. VIAS, het Belgisch instituut voor verkeersveiligheid, bracht daartoe alle mogelijke risico’s in kaart.
Het CLEVON 1 voertuig werkt op basis van vision technology, machine learning en sensoren. In een geschikte gecontroleerde omgeving kan het voertuig tot 50 km/u kan rijden. De teleoperator kan ook op elk moment de controle over het voertuig overnemen om het hoogste niveau van veiligheid te waarborgen.
Om de omgeving te observeren maakt de CLEVON 1 gebruik van drie camera’s aan de voorkant, twee zijcamera’s en een camera aan de achterzijde. Naast de camera’s is het voertuig ook uitgerust met radars die afstanden kunnen meten, en obstakels zoals auto’s, fietsers en voetgangers kunnen herkennen en identificeren.
Clevon maakt gebruik van meerdere diepe neurale netwerken die camera- en radarinformatie samenvoegen, waardoor de voertuigen de dynamische omgeving kunnen waarnemen.
Het innovatieteam van Smart Technics is de drijvende kracht achter andere recente innovaties binnen Colruyt Group. Daartoe behoren OKay Direct, een 24/7 geautomatiseerd winkelconcept en Smart Fridges, slimme verkoopautomaten uitgebaat door Solucious en terug te vinden in alle fitnessruimtes van Jims.

 

Lees hier het bericht