Sundar Pichai: chatbot Bard wordt slimmer

Google topman Sundar Pichai zegt dat Googles experimentele AI-chatbot Bard een dezer dagen wordt uitgerust met beter taalmodel. Gebruikers zullen het verschil meteen moeten merken.
De topman stelt in een podcast dat de huidige versie van Bard draait op een lichte en efficiënte versie van LaMDA, het taalmodel dat Google in 2021 voor het eerst demonstreerde.
Dat model kan beduidend minder dan de technologie van rivaal OpenAI. Het is, zegt Pichai, alsof een opgevoerde Civic wordt ingezet in een beslissende race tegen auto’s die veel sneller gaan.
Google en Microsoft (partner OpenAI) zijn de laatste maanden in een gevecht verwikkeld waarin ze elkaar proberen te overtreffen met nóg slimmere chatbots.
Google kondigde Bard in februari aan en bracht op 21 maart een vroege versie van de chatbot uit. Het gaat om een beperkte bèta, die alleen beschikbaar is binnen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.
De controverse rond chatbots nam vorige week toe toen ruim duizend prominente wetenschappers en techdeskundigen wereldwijd, onder wie miljardair Elon Musk, Apple-medeoprichter Steve Wozniak en de Nederlandse hoogleraar Frits Vaandrager, pleitten voor een tijdelijke stop op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI).
Wetenschappers willen pauze van zes maanden in de voorbereiding van nog slimmere systemen dan die nu op de markt zijn, om regels en toezicht op kunstmatige intelligentie beter in beeld te krijgen. De oproep is niet specifiek gericht aan toezichthouders.
Opvallend is dat zich tussen de ondertekenaars ook wetenschappers van Google en Microsoft bevinden, hoewel ze niet namens hun bedrijven spreken.
Inmiddels mag ChatGPT van rivaal OpenAI in Italië niet meer gebruikt worden omdat hij niet zou voldoen aan de Europese regels voor de vergaring van persoonsgegevens. Ook zou er een datalek zijn geweest.
De Italiaanse autoriteit opent een onderzoek naar het privacybeleid van OpenAI en de blokkade blijft van kracht totdat het bedrijf de privacyregels naleeft..
 
 

Lees hier het bericht