‘Streamingdiensten laten minder series maken’

Streamingdiensten en tv-netwerken in de VS laten aanzienlijk minder nieuwe series produceren. Die leveren weinig extra’s meer op. Bovendien zijn de kosten niet meer rechtvaardigen.
Onderzoek van Ampere Analysis uit Londen laat zien dat de Amerikaanse streamingmarkt een stevige verandering ondergaat. Gekeken naar het aantal beschikbare streamingtitels geldt groot, groter, grootst niet meer. Er zit een plafond aan wat kan en moet. En dat lijkt bereikt.
Sinds de zomer van 2022 laten de mediabedrijven een kwart minder series produceren, schrijft de NY Times. In vergelijking met 2019 ligt dat percentage veel hoge: minus veertig procent.
Dat de grootste met de meeste nieuwe titels de markt wint, geldt niet meer. Dat laten de cijfers van bijvoorbeeld Netflix ook zien. Dat liet dit jaar zelfs een verlies zien in zijn abonneebestand en wordt binnenkort qua omvang ingehaald door Disney+. Veertien maanden geleden stond de koers van het aandeel Netflix nog op 690 dollar. Gisteren was dat 290 dollar. Ook voor beleggers is prime time voorbij.
Overigens geldt de trend naar ‘minder nieuwe series’ niet voor alle streamingdiensten en tv-netwerken. Het Engelse onderzoeksbureau signaleert dat Apple TV+ en Disney dit jaar investeren in het laten produceren in extra nieuwe series.
De Engelsen merkten eerder al op, dat de inspiratie conceptueel ver te zoeken is. Twee derde van de Originals zijn helemaal niet zo origineel. Die zijn namelijk gebaseerd op bestaand intellectueel eigendom, boeken bijvoorbeeld.
RTL Group zal in Europa nog jaren blijven investeren in zijn portfolio titels. Tot 2026 groeit het budget nog met een factor drie, vergeleken met 2021, tot zeshonderd miljoen euro. Tegen die tijd wil de mediagroep tien miljoen abonnees hebben. Dat zijn er nu een kleine vier miljoen. Ter vergelijking: Netflix en Disney+ zitten wereldwijd rond de 230 miljoen abonnees.
De Duitse mediagroep verwacht dat de opstartverliezen, want zo wordt het gezien, dit jaar uitkomen op een bedrag rond de 250 miljoen euro. Eind 2026 moet streamingomzet van RTL+ en Videoland rond de miljard euro liggen (2021: 223 miljoen euro).
Foto: wonderferret (cc)

Lees hier het bericht