Strategisch belang Google in concurrent ChatGPT

Google steekt circa driehonderd miljoen dollar in de start-up Antrophic en lift mee op de uitrol van diens concurrent voor ChatGPT.
Aan de Financial Times bevestigt Google de investering, maar geeft geen details daarover prijs. Niettemin weet de Engelse zakenkrant te melden dat het om een belang van tien procent gaat.
De Amerikaanse start-up haalde eerder al een miljard dollar venture capital op tegen een waardering oplopend tot vijf miljard dollar. Google zit daar net onder, mogelijk omdat het behalve cash ook rekenkracht beschikbaar stelt op zijn datacentra. Het werk van AI-modellen, zeker als ze voor het brede publiek beschikbaar worden gemaakt, vergt veel rekenkracht.
Antrophic sloot eind vorige week ook een praktische samenwerking met Google. Daarvan heeft er er meerdere. Het doel ervan is om zijn eerst toepassing, AI-assistent Claude, breed uit te rollen. Die app is qua werking vergelijkbaar https://pub.towardsai.net/the-ai-behind-claude-the-chatgpt-competitor-that-has-raised-over-1-billion-5e60823a2dee met ChatGPT, dat voor de helft in handen is van Microsoft.
Ook zelf bouwt Google aan dit soort toepassingen. Aanstaande woensdag bijvoorbeeld presenteert het zijn visie op hoe mensen in de nabije toekomst informatie zoeken. Het gebruik van Search en Maps wordt ‘natuurlijker en intuïtiever’. Die gelegenheid wordt uitgezonden op YouTube.
Foto: Tony Webster (cc)

Lees hier het bericht