Sterk gekrompen Amazon presteert beter

Amazon rapporteerde donderdag een hoger dan verwachte omzet in het eerste kwartaal van 127,4 miljard dollar, fors meer dan een jaar geleden. De groei werd vooral in Noord Amerika gerealiseerd, waar de omzet met 11 procent toenam naar 76,9 miljard. Internationaal deed Amazon het een stuk minder goed met slechts 1 procent groei.
De operationele winst ging van 3,7 miljard naar 4,8 miljard dollar. Internationaal leed Amazon 1,2 miljard dollar verlies. De nettowinst bedroeg 3,2 miljard tegen een verlies van 3,8 miljard een jaar eerder.
Deze resultaten werden onder meer bereikt door enorm veel banen te schrappen, Amazon heeft in twee rondes 27.000 werknemers op straat gezet, 9 procent van het totale bestand.
Beleggers hadden vooral belangstelling voor de cloudtak AWS. In coronatijd investeerden bedrijven volop in de cloud, daarna nam de animo af. De groei van AWS lijkt dan ook flink te vertragen, naar 15,8 procent. Bij de clouddivisie kwam de operationele winst uit op 5,1 miljard dollar, tegenover 6,5 miljard dollar een jaar eerder. De omzet steeg 16 procent op jaarbasis naar 21,4 miljard dollar.
Amazon heeft ook besloten om na 31 juli 2023 te stoppen met het ondersteunen van fitnessmerk Amazon Halo. De drie Halo-producten zijn al van de website verwijderd en de Halo-werknemers worden ontslagen.
Amazon kondigde zijn Halo-lijn van producten en diensten in augustus 2020 aan met de Halo Band. Later bracht het een uniek product uit, de Halo Rise, een contactloze oplossing om de slaap bij te houden. Dit product werd slechts een paar maanden geleden gelanceerd, in november 2022.

Lees hier het bericht