Stefan van Ballegooie (Allianz) over het inkorten van teksten met handwerk en ChatGPT

Stefan van Ballegooie van Allianz reduceert lange lappen tekst tot net zo begrijpelijke maar veel kortere versies. Dat zorgt dat ze beter gelezen worden en dus beter converteren.

Content redigeren is lastig. Verzekeraar Allianz past daarvoor de Jenga-techniek toe, vertelt Stefan van Ballegooie. Net als bij het blokkenspel waarbij je steeds maar blokjes verwijderd zonder dat de toren omvalt, verwijdert Allianz woorden zonder dat de kern van de boodschap verdwijnt. De reden is dat kortere teksten vaak beter werken. Volgens van Ballegooie is dat, want “de kans dat iemand leest wat jij wilt dat ze lezen is gewoon een stuk hoger. En de kans dat iemand dus converteert is ook gelijk een stuk hoger”.
Maar hoe halveer je een tekst zonder de boodschap te verliezen? Van Ballegooie: “We zijn altijd geneigd om zinnen heel lang te maken. Dat is de eerste. En de tweede: verwijder voorzetseluitdrukkingen, bijvoorbeeld ‘ten behoeve van’, ‘door middel van’”. Dat kun je zelf doen, maar je kunt ook ChatGPT om hulp vragen. Om te testen of teksten begrijpelijk blijven kun je ze aan anderen voorleggen: collega’s of testgroepen
De resultaten zijn mooi, zegt Van Ballegooie: “Als je een kortere tekst schrijft en nog steeds hetzelfde kunt overbrengen en iemand dan wél begrijpt wat je wilt zeggen, ja dat dat geeft mij altijd kippenvel als je dat voor elkaar kunt krijgen”. De belangrijkste tip voor organisaties die dit ook willen gaan doen? Zelf nadenken over je tekst. Wie is de doelgroep? Wat wil je overbrengen? Wat is het gewenste gedrag?

Lees hier het bericht