Steeds meer zorgen over cryptobeurs Binance

Er zijn toenemende zorgen over de cryptobeurs Binance, wat zich vooral vertaalt in een lagere waardering van zijn eigen munt BNB.
Het laatste probleem dat opdoemt, is de faillissementsprocedure van FTX. Binance was de eerste externe investeerder in FTX en zou de noodlijdende beurs overnemen, maar besloot daarvan af te zien toen er flink wat lijken uit de kast rolden. De ondergang van FTX wordt ook wel het Lehman-moment voor de cryptowereld genoemd, dat de bankencrisis van 2008 veroorzaakte. De kans is groot dat er veel geld verloren gaat.
Binance publiceerde eerder een zogenoemde Proof-of-Reserves. Die toont hoeveel reserves de beurs heeft om eventuele klappen op te vangen. In eerste instantie leken de cijfers positief, maar er kwam steeds meer kritiek op de controle van de boeken van Binance toen bleek dat de cijfers door het platform zelf waren aangeleverd en dus niet onafhankelijk waren gecontroleerd. Controleur Mazars heeft het desbetreffende rapport uiteindelijk ingetrokken en pauzeert de dienstverlening aan al haar klanten.
Veel bezorgde beleggers hebben hun tegoeden bij Binance weggehaald, volgens de laatst bekende cijfers minimaal 1,6 miljard dollar. Dat is overigens maar een klein deel van 64 miljard dollar die de beurs beheert.
Crypto-investeerders zijn sceptisch geworden over opmerkingen van topmanagers over de financiële gezondheid van hun bedrijven. FTX-oprichter en ex-CEO Sam Bankman-Fried garandeerde eerder ook al dat de activa van zijn bedrijf in orde waren, zelfs toen leidinggevenden wisten dat het beurs er slecht voorstond. De markt wordt nu vooral beheerst door Fear, uncertainty and doubt (FUD).

Lees hier het bericht