Startup bank in Silicon Valley omgevallen

Opnieuw is een Amerikaanse bank in de problemen gekomen, alleen is dit keer de dalende cryptokoers niet de oorzaak, wel de aanhoudende hoge rente. De Amerikaanse Silicon Valley Bank (SVB) kampt met te weinig vermogen, verloor miljarden op obligatiebeleggingen en is er niet in geslaagd om financiering op te halen.
Californische toezichthouders hebben tech-kredietverstrekker onder controle geplaatst van de Amerikaanse Federal Deposit Insurance Corporation. Die treedt op als curator, wat meestal betekent dat het de activa van de bank zal moeten liquideren om klanten klanten terug te kunnen betalen.
SVB, gevestigd in het Californische hart van de Amerikaanse techindustrie, is een belangrijke financier van start-ups en durfkapitalisten in de techindustrie. De helft van alle Amerikaanse bedrijven met durfkapitaal is inmiddels klant. Er werken circa 8500 mensen.
SVB was in problemen gekomen doordat het 91 miljard dollar stak in onder andere hypotheekleningen en Amerikaanse staatsleningen. Door de officiële renteverhogingen  daalde de waarde van die leningen.
Het vertrouwen in de bank kreeg vorige week een extra klap door de problemen van Silvergate, de bank die technisch failliet is als gevolg van de cryptocrash.
SVB-klanten zeiden dat ze geen vertrouwen meer hadden nadat de CEO hen aanspoorde om ‘kalm te blijven’. Donderdag volgde een bankrun toen klanten 42 miljard dollar van hun rekeningen probeerden te halen.
Vrijdag leidden de problemen rond SVB al tot onrust op de financiële markten. Zo verloren de aandelen van ING en ABN Amro bij opening van de beurs meer dan 5 procent, en in Duitsland verloor Deutsche Bank zelfs 8 procent.
Een van de slachtoffers is het Amerikaanse Roku, fabrikant van tv dongels, die 500 miljoen dollar aan grotendeels onverzekerde deposito’s bij SVB heeft uitstaan, wat neerkomt op 26 procent van vermogen.
De situatie van Roku is echter, althans voorlopig, een stuk minder nijpend dan die van veel van de kleinere startups die afhankelijk zijn van Silicon Valley Bank, waarvan sommige nu niet in staat zijn om hun rekeningen of hun werknemers te betalen. Incubator Y Combinator is daar een van. CEO Garry Tan roept de Amerikaanse overheid op om de bank te redden.
Roblox had 3 miljard dollar, ongeveer 5 procent van zijn vermogen, bij Silicon Valley Bank ondergebracht. Videodienst Vimeo onthulde ook dat het minder dan 250.000 dollar bij de bank had staan.
De laatste keer dat een bank in de Verenigde Staten omviel die onder het FDIC-verzekeringsstelsel viel was in oktober 2020 de Almena State Bank uit Almena, Kansas.
 
 

Lees hier het bericht