Een spin-off van digital agency The Valley maakt ‘3D-fotografie’ toegankelijk voor de zakelijke massa. 270 Degrees visualiseert producten in 3D voor het web en mobiel.
Helemaal nieuw is de technologie niet, want 270 Degrees werkt gewoon op de standaard WebGL. Wat wel nieuw is, is de schaalbaarheid waarmee het wordt ingezet en de ervaringen die het team aan de proceskant heeft.
Ondernemers Roel Gijsbers en Maurits Koekoek leerden de niertjes van hun systematiek proeven bij Nike Team en wonnen daar onder andere een Red Dot mee.
Koekoek (foto, links): “De onderkant van de techniek van 3D-engines is omhoog getrokken en daardoor overal toegankelijk, dus ook op goedkoopste toestellen in de browser.”
Het systeem bestaat achter de schermen uit drie delen: een viewer (een lijn code voor de browser), een centrale host met de 3D-afbeeldingen en een API daartussen.
Gijsbers: “Als je toegang tot de bronafbeeldingen hebt kunnen we het vrij snel implementeren. Heb je die niet, dan hoef we de objecten slechts één keer te scannen. Vergeleken met traditionele fotografie werken we tegen de helft van de kosten.”
Wat maakt 270 Degrees mogelijk? 3D-weergaves van producten die in de computer eenvoudig zijn aan te passen en multipliceren. Denk aan kleur, belettering, belichting of patronen. Het maakt niet uit of het kleding (voorbeeld: shirt FC Utrecht), LEGO-bouwwerken, huisraad (plantenpot in AR) of machine-onderdelen zijn. Webwinkels en fabrikanten kunnen bijna oneindig veel 3D-objecten laten genereren en uitserveren.
Online geldt, dat hoe hoger de internetsnelheid en hoe beter de schermresolutie dat het belang van statische en dynamische afbeeldingen toeneemt. De tijd is volgens de ondernemers rijp om productfotografie uit het domein van louter 2D te trekken en meer tot de verbeelding te laten spreken op web, AR en in VR.
Aandeelhouders zijn The Valley-directieleden Auke Meijer, Brian Oostenbrink en Philip Kok en Tim van der Bilt. Hoe de belangen verdeeld zijn, houden ze voor zich. Het SaaS-bedrijf rekent kosten voor geleverd werk, het bouwen van de 3D-objecten, verkoopt een licentie voor toegang tot de API en rekent een paar centen per view voor de hosting.