Starlink begint versnelling breedbandnetwerk

Breedbandprovider Starlink is bezig de ‘aorta’ van zijn satellietnetwerk te vergroten waardoor de capaciteit vijf tot tien keer groter wordt.
Vorige zondag vond de vierde lancering plaats van een batterij zogeheten V2 mini-satellieten. Dat zijn de kleine nodes in het netwerk dat hogere snelheden mogelijk maakt. Wanneer SpaceX zijn grote raket Starship in de lucht krijgt, zullen de grotere V2-nodes worden geplaatst.
De lancering van vorig weekend is de 84e in het kader van het Starlink-netwerk. De bouw hiervan speelt zich grotendeels af buiten het publieke oog, omdat het in de ruimte gebeurt en de abonnees van het breedbandnetwerk zich voornamelijk in afgelopen gebieden bevinden.
Starlink heeft nu 4.500 satellieten in een baan om de aarde. Dat netwerk is af bij ongeveer twaalfduizend satellieten. Ultimo zou dat kunnen uitgroeien, afhankelijk van toestemming van de overheid, tot tienduizenden satellieten die breedbandinternet naar aarde stralen.
De V2 mini-satellieten vormen samen de zogeheten moderne backhaul, de aorta die satellieten in de ruimte met elkaar verbindt via laser. Omdat dat in het luchtledige gebeurt en er geen weerstand is, reizen internetdata wat sneller dan op aarde. Zo’n netwerk van ‘achter de schermen’ laat de netwerkbeheerder dynamisch capaciteit toewijzen waar dat het het hoogst nodig is op dat moment.

We call them “V2 Mini”. They represent a step forward in Starlink capability pic.twitter.com/EFVpLFcz7n
— SpaceX (@SpaceX) February 26, 2023

Starlink heeft momenteel zo’n 1,5 miljoen abonnees. Dat varieert van particulieren, wetenschappers en bedrijven op stationaire afgelegen gebieden tot schepen, vliegtuigen, vrachtwagens en campers.
Een retourtje ruimte van de draagraket duurt pakweg negen minuten.

Falcon 9’s first stage has landed on the Just Read the Instructions droneship pic.twitter.com/bg6OerL9IG
— SpaceX (@SpaceX) June 4, 2023

Foto: SpaceX (cc)

Lees hier het bericht