Ruimtevaartbedrijf SpaceX vraagt aan toezichthouder FCC toestemming om satellieten te lanceren met telecomtechnologie.
Amerikaanse klanten van T-Mobile moeten dan vanaf eind 2023 als eersten kunnen chatten op de meest afgelegen gebieden. Dat wordt technisch mogelijk zodra SpaceX toestemming krijgt om extra technologie in gebruik te nemen voor de mobiele telecomindustrie. Eerder deze week diende het bedrijf daar een aanvraag toe in.
Het is de bedoeling dat er tweeduizend nog te lanceren Starlink-satellieten een antennes bij krijgen. Dat worden een soort 4G-masten die vanaf aarde met alle gewone telefoons kunnen worden aangestraald.
Een voorbehoud in de eerste fase is, dat gebruikers via de satellieten enkel tekstberichten kunnen sturen. “En heel misschien, als er niemand anders in de wijde omgeving is, een beetje video”, lichtte Elon Musk eind augustus toe. De techondernemer presenteerde toen de alliantie samen met T-Mobile US-baas Mike Sievert.
SpaceX zoekt wereldwijd telecompartners. Naar verwachting kan het half 2024 dekking bieden vanaf het noordelijke puntje van continentaal Denemarken tot het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. De theoretische maximum snelheid zal op enkele Mbps liggen.
Naast connecties met telefoons wil SpaceX vanaf zijn ruimtemodes ook IoT-apparaten over de hele wereld kunnen aanstralen. Bijvoorbeeld om via transponders te zien waar schepen of groot industrieel materieel zich bevinden of wat hun operationele status is.
Musk en T-Mobile zijn niet de enigen die telecom vanuit de ruimte gaan aanbieden. Apple kondigde in september iets vergelijkbaars aan. iPhones krijgen een satellietberichtfunctie die aanvankelijk enkel in Noord Amerika werkt. Later wordt hij wereldwijd uitgerold. Zelfs in de meest afgelegen gebieden kan een iPhone-beller dan chatten (niet bellen) om hulp.
Apple betaalt netjes de rekeningen (lineair kostenpeil) aan Globalstar voor het gebruik van het datanetwerk. En mocht diens grootaandeelhouder Thermo zijn belang in het satellietbedrijf willen verkopen, dan krijgt Tim Cook het eerste kooprecht. Dat staat zwart op wit bij de SEC. Globalstar is interessant omdat het spectrum heeft: de frequenties om commercieel internationaal datadiensten te leveren.