Sorteerinstallatie bpost krijgt slimme ogen

Om het sorteren van pakjes te optimaliseren, heeft bpost in Brussel recent een nieuwe installatie in gebruik genomen die ontworpen is in samenwerking met Covariant, een spin-off van Berkeley University. De innovatie is een upgrade van het camerasysteem, dat pakketjes nog nauwkeurig scant om het aantal miszendingen terug te dringen.
Brussel X (BX) is het grootste sorteercentrum van België en beschikt ook over de modernste pakjessorteermachine (PSM), die 25.000 pakjes per uur kan verwerken. Ook qua nauwkeurigheid scoorde de machine al bijzonder goed.
Elk pakje dat gesorteerd moet worden, passeert langs een cameratunnel. Die maakt rondom elk pakje foto’s, scant de barcode en geeft de gegevens door over gewicht en afmetingen.
De nieuwe installatie voegt daar nog een dimensie aan toe en laat toe om eigenschappen van het pakje te herkennen die eerder onzichtbaar waren voor de camera’s. Het gaat dan in eerste instantie om pakjes die op elkaar liggen op de lopende band. Die pakjes zullen nu via een specifieke glijgoot worden geïsoleerd om apart behandeld te worden. Wat de nieuwe ontwikkeling ook kan is de inpakmethode herkennen, wat toelaat plastic zakken rechtstreeks in een specifieke glijgoot te laten vallen voor verzending.
Op termijn zal het nieuwe systeem er ook voor zorgen dat bpost meer informatie over de verwerking van de pakjes kan bezorgen aan de klanten, op basis van data. Zo zal de machinevisie het mogelijk maken gegevens te verzamelen over beschadigingen, zodat bpost desgewenst klanten kan adviseren om hun verpakkingsmateriaal aan te passen voor meer doeltreffende verzending.

Lees hier het bericht