Regels rond vrije routerkeuze worden vaak genegeerd

In 2015 heeft het EU-parlement besloten dat internetaanbieders geen verplichte routers meer mogen aanbieden. Volgens FSFE houden verschillende aanbieders zich amper aan de regels.
De Free Software Foundation Europe (FSFE) luidt de noodklok op basis van de resultaten van een Europees onderzoek onder eindgebruikers: netwerkoperators belemmeren nog steeds de keuze van de consument en beperken de aanschaf van eigen internetapparatuur.
Er worden vaak geen installatieondersteuning of beveiligingsupdates aanboden, en glasvezelrouters worden soms geweigerd. Sommige gebruikers beweren dat de toegang tot poorten is geblokkeerd.
In Duitsland bepaalt de telecommunicatiewet (TKG) sinds 2016 dat de klant een apparaat naar keuze kan aansluiten. Deutsche Telekom en concurrenten zoals Anga, Buglas en VATM stelden in 2019 echter dat dit deel van het TKG niet in overeenstemming was met het Europese recht. Ze willen de volledig geliberaliseerde terminalmarkt afschaffen en verplichte routers opnieuw invoeren. Een argument is dat de werking van de verbindingen in dat geval beter kan worden gegarandeerd.

Lees hier het bericht