Reclamecodecommissie: Coolblue maakt bezorgclaim niet waar

De bezorgclaim ‘Voor 23.59 uur besteld, morgen gratis bezorgd’, waarmee Coolblue op haar website adverteert, is te absoluut. Dat heeft de Reclame Code Commissie geoordeeld.
Coolblue kan (gratis) bezorging de volgende dag niet altijd nakomen. Uitzonderingen op de beloofde levertijd kunnen zich voordoen door bijvoorbeeld overmacht of een extreme piek van consumentenaankopen, zoals rondom de feestdagen in onderhavig geval.
In de bestreden reclame-uiting zelf wordt echter geen enkel voorbehoud gemaakt en ontbreekt een zichtbare verwijzing naar de mogelijke uitzonderingen op de toegezegde levertijd door Coolblue. Hierdoor wordt in eerste instantie een verkeerde indruk gewekt bij de consument.
De Commissie acht van belang dat een geclaimde levertijd van één dag voor de consument van doorslaggevend belang kan zijn om een product te bestellen bij Coolblue, in plaats van bij een concurrent. De Commissie is van oordeel dat de reclame-uiting van Coolblue misleidend en daarom oneerlijk is in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).
De (voorzitter van de) Commissie heeft Coolblue al meerdere malen naar aanleiding van vergelijkbare reclame-uitingen aanbevolen om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Lees hier het bericht