Raymond Wilders (Formitable): ‘We maken software met gevoel voor de branche’

Met zijn nieuwe investeringsvehikel Spacetime verstrekte Adriaan Mol acht miljoen euro groeikapitaal aan de Amsterdamse tech sale-up Formitable, dat zich marktleider noemt in groeioplossingen voor restaurants. De pijlen worden nu specifiek gericht op Duitsland en de Nordics, aldus CEO Raymond Wilders.
Oprichter Wilders komt uit een horecagezin en hoewel hij zijn loopbaan begon als tekstschrijver, bleef de horeca toch trekken. Hij schreef onder meer een boek met Michelin-chef Ricardo van Ede. “Een enfant terrible dat al twee tekstschrijvers aan de kant had gezet, maar ik mocht blijven, vermoedelijk omdat ik de horecawereld beter aanvoel.”
In 2010 begon hij zijn eerste echte horeca-softwarebedrijf Pocketmenu, dat een website en CMS specifiek voor restaurants ontwikkelde. Het bedrijf werd in 2016 verkocht aan Loyals Online.
Formitable ontstond in 2017 en helpt inmiddels meer dan drieduizend restaurants in vijftien Europese landen met reservering-, ticketing-, en loyalty-oplossingen.
Voordat het bedrijf bestond, waren dergelijke systemen vaak verwarrend en ouderwets. Traditionele software biedt restaurants niet de eenvoud die ze verdienen, zo was de gedachte.
No-show
Vijf jaar geleden introduceerden Wilders en zijn team vooruitbetalingen bij reserveringen als oplossing voor no-shows. “Dat is echt een probleem in de branche. Mensen reserveren en komen niet opdagen, wat je kunt voorkomen met een aanbetaling die keurig wordt teruggeboekt als je afzegt.”
Het platform zal in de toekomst verder worden uitgebreid. Na een etentje wil je niet de rekening vragen, lang wachten en dan pas betalen. Medewerkers ervaren bovendien regelmatig problemen met cash geld, niet werkende betaalkaarten, uitvallende pinkastjes of haperende slimme apparaten. Software kan zorgen voor een vloeiende afwikkeling.
Wilders erkent dat corona een versnelling aan zijn bedrijf heeft gegeven. “Het is een traditionele branche, die wel moest digitaliseren. Wat is gebleven is de kracht en zelf-emancipatie van de branche om zichzelf online te presenteren.”
Het gevoel voor markt is volgens Wilders ook de reden dat Formitable snel marktleider is geworden. “De concurrentie is gering, ik denk dat er in Nederland een stuk of tien kleine partijen zijn die doen wat wij doen.”
Een Formitable voor beautysalons en kappers zal Wilders dan ook niet snel beginnen. “Ik ken die markten onvoldoende.”
Het bedrijf verdient aan abonnementen en een commissie per aanbetaalde boeking. En om de restaurateur aan meer klandizie te helpen heeft Formitable onlangs de Table-app ontwikkeld, ‘waarmee foodies jouw restaurant kunnen volgen en reserveren”. “Daar rekenen we niets extra’s voor,” zegt Wilders.
Culinaire hoofdstad
De recente investering van Mol is onder meer bedoeld om Formitable de landsgrenzen over te tillen. De software wordt al wereldwijd verkocht, maar de landen waar het bedrijf zich echt op wil concentreren zijn Denemarken, Zweden en Duitsland. “Denemarken is een nieuwe culinaire hotspot, en de restaurateurs kennen elkaar goed. Zo hebben we daar al voet aan de grond kunnen krijgen.”
In Duitsland is momenteel alleen in Berlijn geacquireerd. Voor uitbreiding naar andere steden was kapitaal nodig, “zodat we de sales en marketing kunnen versterken.”
België bediende Formitable al langer en Parijs als dé culinaire hoofdstad van Europa staat zeker op het netvlies van Wilders: “Maar dat is een veel lastiger markt om te betreden.”
Foto: Vincent Boon (in opdracht  van Emerce)
Dit artikel verscheen eerder in het novembernummer van Emerce Magazine #192.

Lees hier het bericht