Radial opent ultramodern fulfilmentcenter in Groningen

Radial, aanbieder van orderfulfilmentoplossingen, heeft zijn bestaande magazijn overgeheveld naar een ultramodern fulfilmentcenter in het Nederlandse Groningen. Het magazijn van 26 000 vierkante meter voorziet in een naadloze samenwerking tussen mens en robotica.
Door zijn toenemende aanwezigheid in e-commercelogistiek in heel Europa, nam bpostgroup de strategische beslissing om te verhuizen naar een nieuwe vestiging in Groningen. Vanuit deze gloednieuwe vestiging staat Radial naar eigen zeggen in voor de opslag, de orderpicking, de verpakking en het verzendklaar maken van producten voor zijn nationale en internationale klanten.
De locatie in Groningen is speciaal uitgerust om te voldoen aan de toenemende consumentenvraag en om plaats te bieden aan een brede waaier productvarianten. Het magazijn zorgt voor optimale prestaties op het vlak van ruimtegebruik, voorraadefficiëntie, personeelsbeheer, orderverwerking en nauwkeurigheid van de orderpicking. De cut-off tijden (uiterste aanlevering voor verwerking) blijven ongewijzigd voor klanten.
Palletten van klanten uit de VS worden efficiënt vervoerd naar de centrale hub in Groningen, van waaruit ze naadloos kunnen worden vervoerd naar Radials uitgebreide netwerk van magazijnen in België, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Polen.
Het magazijn is ontworpen met een sterke nadruk op duurzaamheid en bevat verschillende geïntegreerde elementen die de ecologische voetafdruk effectief minimaliseren. Zo maakt het gebouw bewust geen gebruik van gas, en is het voorzien van zonnepanelen op het dak om elektriciteit te genereren uit hernieuwbare bronnen. Door energie-efficiënte verlichtingssystemen en slimme verwarmingssystemen strategisch in te zetten, wordt de uitstoot effectief beperkt en worden optimale temperaturen gegarandeerd. Het afval wordt nauwkeurig gesorteerd, en een waterbesparend sanitair systeem draagt verder bij aan het behoud van hulpbronnen. Het magazijn voldoet aan de strenge normen van de BREEAM-NL, waar het de mooie score ‘Very Good’ kreeg.
De faciliteit heeft twee verschillende opslagsecties: één met gecondenseerde bakkenopslag en één met palletopslag. in het geautomatiseerde deel van het magazijn worden oplossingen als bin-to-person- en pallet-to-personrobotica gebruikt, terwijl in een ander deel van het magazijn manuele activiteiten plaatsvinden.
ASRS (automated storage and retrieval systems) monitoren de opslag en het ophalen van eenheidsladingen en stroomlijnen het orderpicking-, verpakkings- en verzendproces. Deze systemen werken samen met WMS (warehouse management systems) om de productopslag te optimaliseren, de doorloopcapaciteit te verhogen en efficiënte orderpickingstrategieën toe te passen. De dagelijkse planning van het magazijn wordt ondersteund door diverse softwareoplossingen, zoals Manhattan en Mercury, zodat de middelen optimaal kunnen worden ingezet voor specifieke wensen van de klanten.
In het geautomatiseerde gedeelte werken 299 robots zij aan zij met de medewerkers. Bin-to-personrobotica houdt in dat robots zich door specifieke gangpaden voortbewegen en gestandaardiseerde bakken met items transporteren naar medewerkers bij de picking stations. Robots voor het verplaatsen van palletten werken op dezelfde manier, maar transporteren volledige palletten. Transportrobots brengen de dozen naar verpakkingsmachines, waar ze worden verzegeld, gewogen en gelabeld voor verzending. Vervolgens transporteren ze de verzegelde en gelabelde dozen naar verzenders. Medewerkers helpen de robots om dozen te vullen, retourstromen te beheren en goederen in ontvangst te nemen. Alle andere processen binnen de vestiging verlopen volledig geautomatiseerd.

Lees hier het bericht